"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Max Cavalera (Cavalera Conspiracy, Soulfly, Killer Be Killed)

Здравей, отново, Макс! Първо – как върви турнето до момента? Как реагират феновете този доминиран от “Roots” сетлист?
- О, върви страхотно. Концертите са пълни със заряд. Тъкмо приключихме американското турне и сме готови за Европа. Сетът е наистина мощен – свирим абсолютно всички песни от албума, което прави около час и нещо, след което имаме и няколко други изненади към края на шоуто.

Как всъщност се зароди идеята за турнето “Return To Roots”? Беше специално замислено по повод 20-годишнината на албума или беше спонтанна идея?
- Не беше замислено специално – просто съвпадна с годишнината. Идеята всъщност беше на жена ми Глория, която е и наш мениджър. Когато сме изпълнявали на сцената в Лондон парчето “Roots”, тя е видяла как тълпата реагира изпадайки в еуфория. Тогава е решила, че може би е добра идея да изпълним целия албум от начало до край, с автентичните барабани и глас. Мисля, че именно това искат да чуят феновете. Както аз, така и Igor, решихме да направим това, гледайки от перспективата на феновете – как те биха искали да се случи. Звучи много добре и най-важното: правим го със сърце. Затова е толкова успешно.

Разсъждавайки от гледната точка на някой олдскуул траш фен, много хора вероятно се питат – „защо за Бога избраха 20-годишнината на “Roots”, а не например 30-годишния юбилей на “Morbid Visions”?”. В този ред на мисли, възможно ли е някой ден да видим турне, посветено на “Beneath The Remains” или “Arise”?
- O, разбира се. Надявам се, че да, защото и ние смятаме тези албуми за много важни. Виждайки колко успешен е този експеримент сега, не виждам защо да не направим и нещо такова. За турнето “Return To Roots” например се оказва, че идват доста фенове, които или не са били родени, когато излезе албума, или по някаква причина не са били на концерти от онова турне. Много е емоциално. Така че – да, ще пробваме нещо такова, но ще трябва и да го съчетая с всичките ми други проекти. Знаеш, че имам Soulfly, също така Cavalera Conspiracy, Killer Be Killed, така че ще трябва да изчакате.

Когато “Roots” излезе в средата на 90-те, това беше един наистина различен албум за Sepultura и той изненада много фенове. Смяташ ли, че Sepultura беше повлияна от някои ню метъл групи като например Koяn, или пък точно обратното – “Roots” беше вдъхновение за много от тези банди след това?
- Мисля, че всичко започна още преди това. Групи като Koяn и Deftones според мян бяха доста повлияни от “Chaos A.D.”. Самите те си признават, че са големи фенове на “Chaos A.D.” и “Arise”. Трябва да кажа, че влиянията в правенето на музика идват от всичко, което слушаш в този конкретен момент. Аз например по онова време наистина слушах Koяn и Deftones и идеята за ниско настроените китари дойде от първият албум на Koяn. През годините съм черпил вдъхновение от много групи и мисля, че това е чудесно, особено когато знаеш, че в същото време много групи пък се вдъхновяват от твоето собствено творчество. Едната ръка мие другата, нали разбираш? Всичко е някак свързано и мисля, че това е нещо хубаво.

Max, последният албум на Cavalera Conspiracy излезе през 2014-та. Кога да очакваме нещо ново?
- Хм, не знам за това. Догодина стават 20 години от създаването на Soulfly и мисля да работя върху нов албум. Това ще бъде наистина специална година за мен. Искам този нова албум да бъде наистина мощен и имам някои луди идеи за музиката в него. Ще бъде различен от всичко друго, което съм правил. Така, че първо трябва да завърша това и може би през 2018 ще дойде ред и за Cavalera Conspiracy. С Igor вече мислим а следващия албум и искаме да го направим по-различно този път: да прекарваме повече време заедно и да отделим време за препродукцията. Нито един от досегашните албуми на Cavalera не е имал препродукция – просто сме влизали в студиото и сме започвали записи без каквото и да било подготовка. Преди, със Sepultura, винаги отделяхме достатъчно време за подготовка и мисля, че ако сега направим същото с Cavalera Conspiracy, крайният резултат ще напомня повече за старите албуми като “Arise”.

“Point Blank”, единственият албум на проекта Nailbomb, беше преиздаден на винил по-рано тази година. Говорил ли си някога с Alex Newport за евентуален втори албум на Nailbomb?
- За съжаление, ние приключихме завинаги с Nailbomb. Още навремето решихме това да бъде един вид култов проект, който след като приключи, да не се пресъздава никога вече. Именно в това е най-ценното и специалното на този албум: че е единствен по рода си и не е позволено да се пипа повече. С Alex вече живеем по напълно различен начин: аз имам много проекти, а той е продуцент и дори вече не свири на живо. Горди сме с двата ни албума – “Point Blank” и концертният “Proud To Commit Commercial Suicide” и това е. Мисля, че е напълно възможно да създам друг екстремен проект в някакъв момент. Нещо наистина брутално, подобно на Nailbomb, но с различни хора.

Виж, това би било нещо интересно, което да очакваме! Последно, тъй като 2016-та вече отива към края си, бих искал да те попитам кои албуми ти направиха впечатление през изминаващата година?

- Да, ще спомена няколко. “Magma” на Gojira беше добър, както и съвместният проект на Full Of Hell и The Body. Новият The Dillinger Escape Plan, който тъкмо излезе, също много ми хареса. Допаднаха ми и някои блек метъл албуми, като например този на Abbath, както и албумът на поляците Infernal War. Това са някои от нещата, които слушам напоследък.

Стоян Цонев


0 коментара:

Публикуване на коментар