"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Geoff Tate от OPERATION:MINDCRIME (ex-QUEENSRŸCHE)

През последните няколко години легендарният (вече бивш) вокалист на Queensrÿche – Джеф Тейт, премина през доста драми, но в крайна сметка отвори чисто нова страница в кариерата си, озаглавена Operation:Mindcrime. Именно с тази нова група той ще гостува за трети път (в лично качество) и за първи (с Operation:Mindcrime) в София на 17 ноември. Имах възможността да поговоря с Джеф за дебютния албум на O:M “The Key”, приятелството му с басиста на Megadeth Дейв Елефсън и това как се ражда идеята за концептуална трилогия.


Здравей, Джеф! Как си?
- Съвсем добре, благодаря. Чакам с нетърпение предстоящото турне.

Ние също и след малко ще те разпитам повече за него. Но първо, радвам се да говоря с теб отново след няколко години и поздравления за дебютния албум на Operation:Mindcrime. Доволен ли си от начина по-който приеха феновете и медиите “The Key”?
- Да, така мисля. Всъщност не знам точно как да направя преценка за това. Не обръщам особено внимание на това какво казват хората за музиката, просто защото смятам, че музиката е личен избор. Все пак, изглежда, че хората се интересуват от него, защото правя доста интервюта, хаха. Което е добре.

Ти беше споменал, че “The Key” e първата част от концептуална трилогия. Кажи ни нещо повече за това.
- Допада ми идеята за трилогия и я обмислям от доста дълго време. Миналата година, докато минавахме на стоп маршрута Камино де Сантяго в Северна Испания заедно с жена ми, ми хрумна идеята за тази история в трилогията и всъщност я написах докато бях на тази екскурзия. Когато миналия октомври се върнах в Сиатъл, започнах да композирам и музиката към историята. Първият албум е вече факт, а вторият е почти изцяло готов. Удовлетворен съм от проекта. От музикална гледна точка е в доста интересна за мен посока и най-после мога да се фокусирам върху стила, в който се чувствам най-комфортно, а именно концептуалните албуми, разказващи истории.

Всъщност тъкмо щях да те питам как върви работата по следващите два албума, но следвайки отговора ти, е очевидно, че черпиш наистина сериозно вдъхновение за този проект. Има ли нещо конкретно, което те насочи към тази идея или вдъхновението се появи по-скоро от нищото?
- Както повечето идеи по принцип, и тази е резултат от това, че авторът се интересува от определена тема или набор от теми. В един определен момент, всички тези интереси и влияния могат да се обединят в една по-голяма идея, особено ако съзнанието ти е отворено за това. За мен е много важно да се откъсна от нормалното си ежедневие понякога. Именно тази много сериозна, над 600-километрова екскурзия в Северна Испания беше нещото, което отвори съзнанието ми за тази идея. Това е нещо, което се случва докато мигнеш. То просто става. Казваш си – „хей, всъщност ми хрумна нещо интересно!” и това, което остава е да си достатъчно умен да си го запишеш преди да го забравиш, хахаха!

Хаха – това беше добро! Ти винаги си работил, включително и по страничните си проекти, с много известни музиканти. Така беше и в албума “Frequency Unknown”. Сега как се случи така, че отново работиш с имена като Дейвид Елефсън (Megadeth) и Брайън Тичи (Whitesnake, Foreigner)?
- О, с Брайън работя от доста време и той свиреше с бандата ми на няколко поредни турнета. Харесвам го, защото е много талантлив музикант. Колкото до Дейв, миналата година летях до Южна Америка, за едно шоу там и мястото ми в самолета беше до неговото. Не се познавахме отпреди и никога не се бяхме срещали но прекарахме чудесно целия 18-часов полет говорейки си за музика, за живота, за браковете ни, децата ни и какво ли още не. След седмица, когато си бех у дома, получих имейл от Дейв, в който той пишеше, че е вдъхновен от разговорите, които водихме, а най-приятна изненада беше, че ми беше изпратил идея за песен точно за новия ми проект. Тази песен беше една от първите композирани за новия албум и се казва “Re-Inventing The Future”. Така че, това беше едно непланирано запознанство, което се превърна в нещо наистина хубаво.

Джеф, всички вече знаем наизуст сагата с предишните ти колеги в Queensrÿche и извънсъдебното споразумение, което постигнахте. Можеш ли да кажеш, че сега, когато започваш на чисто с Operation:Mindcrime, се чувстваш освободен от артистична и креативна гледна точка?
- О, да, определено. Това беше доста дълго дело и изпълнено с много детайли споразумение накрая. В крайна сметка е добре, че всичко остана зад гърба ни, защото така мога да се концентрирам върху неща, които са много по-важни за мен, като например да творя музика.

Накрая, бих искал да те питам нещо за предстоящия концерт на Operation:Mindcrime в София на 17 ноември. Това ще е третото ти идване в България, но първо като хедлайнър (при първото си гостуване Queensryche свириха преди Judas Priest, a при второто – преди Limp Bizkit, б.а.). Какво да очакваме от сетлиста?
- Доста време мина откакто за последно бях в България. Май за последно свирихме при вас през 2006 или 2007-ма? (всъщност 2009-та на фестивала “Rock The Balkans” в зала “Фестивална”, б.а.). Така че очаквам с нетърпение шоуто и феновете, които ще дойдат. Ще предложим много музика от миналото и от настоящето. Ще ви отведем на едно музикално пътешествие.Стоян Цонев

0 коментара:

Публикуване на коментар