"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Blackie Lawless от W.A.S.P.

Блеки Лоулес от W.A.S.P. винаги е интересен събеседник. Какъв по-удобен повод да си поговорим с него отново от предстоящото шесто гостуване на W.A.S.P. в България, като хедлайнер на Loud Festival на 2 юни. Чуйте какво има да ни каже Блеки за новият албум, турнето “30 Years Of Thunder”, президентските избори в САЩ тази есен и любимото си парче от албума “Still Not Black Enough”!
Блеки, използваме предстоящото гостуване на W.A.S.P. на Loud Festival, за да говорим отново с теб. Би ли ни казал как върви подготовката за турнето?
- Върви добре, но всъщност в момента сме в процес на работа по следващия ни албум, който ще излезе през септември. Така че в момента сме в студиото, а след това започваме репетиции за турнето.

О, това е един от най-важните ми въпроси към теб. Как върви работата по новия албум и какво още можеш да ни кажеш за него?
- В момента наистина не мога да ти кажа много, защото не е завършен. Не ми се иска да споделям подробности на този етап, защото често се случва някои неща да се променят. Мислиш си, че вървиш в една определена посока, но когато албумът е готов, се оказва, че звучи по друг начин. Все пак мога да кажа, че до момента сме много доволни от начина, по който звучи.

Радвам се да го чуя и съм сигурен, че ще бъде поне толкова добър колкото и последните 2 албума, защото явно сте в страхотна форма в този състав. На официалния сайт на W.A.S.P. споменахте, че турнето “30 Years Of Thunder” ще бъде нещо наистина специално, с двучасов сет и много изненади и ефекти. Това шоу ли ще видим на 2 юни в София?
- Шоуто в София не е част от турнето “30 Years Of Thunder”. През лятото ще свирим на някои фестивали, на които ще правим обичайния си сет. Обикновено свирим час и половина, защото сме ограничени във времетраенето на сета, поради заложеното в договора ни. Това е причината да не свирим по-дълги сетове по фестивалите, но през есента, по време на нашето турне можем да правим каквото решим.

На сайта ви периодично излизат части от историята на W.A.S.P., разказана от теб. Обмисляш ли да публикуваш тази история официална биография някой ден?
- Не мисля за това в момента. Имаше запитвания към мен да напиша подобна книга, но в момента не съм заинтересован от това. Вместо това реших да разкажа на сайта това, което си спомням от онези години. От историческа перспектива, според мен това е най-правилния подход, защото често се получава така, че когато хората пишат такива биографии, се впускат в коментари на лична основа по адрес на други хора. Аз не искам да го правя. Целта ми е да направя една историческа извадка, както би го направил журналист, но журналист, който е бил там по това време и може да разкаже всичко достоверно.

Според мен би могъл да помислиш все пак възможността да издадеш този разказ като някакъв вид бонус за феновете – дори във вида, в който е.
- Може би след време, но всъщност аз съм едва по средата на историята, така че има още доста за разказване преди да е готова.

Блеки, няма как да не те попитам за пореден път за толкова дългоочакваното DVD “The Crimson Idol”. Какво се случва с него?
- Имам какво да споделя, но няма да го направя точно сега. Ще бъде нещо много специално, което ще се случи тази година, но искам да изчакам. В момента работим по това издание. Ще кажа само следното: не забравяйте, че тази година празнуваме не само 30 години на сцената, но и 20-годишен юбилей от издаването на “The Crimson Idol”.

С този отговор увеличаваш още повече напрежението за феновете на W.A.S.P.
- Само малко, хаха!

Ще те попитам нещо от името на един от членовете на българския фенклуб на W.A.S.P. От известно време използваш китара ESP модел AX Ltd. Това “signature” модел ли е или просто е модифициран от теб по някакъв начин, защото няма такива адаптори като твоите?
- Не е “signature” модел. Китарата ми наистина е ESP 350 AX. Модифицирал съм я за себе си и има някои неща, които я правят специфична, според това, което харесвам. Имам специален лимитиран модел, който съм модифицирал допълнително.

Задължителен въпрос когато имаме шанса да говорим с теб е този за политическата ситуация в Щатите. Тази есен ви предстоят избори. Знам, че винаги си се интересувал много от политика, затова би ли ни казал на кой от кандидатите на републиканците симпатизираш и по-специално какво мислиш за идеите на Рон Пол да ограничи влиянието на Федералния резерв и да се придържа към правилата, разписани в Конституцията. Смяташ ли, че тези идеи са реалистични?
- О, Рон Пол никога няма да спечели. Няма начин да се случи. Той има някои добри идеи, особено що се отнася до Конституцията и справянето с дълга, но също така лансира и идеи, които плашат хората. Никога няма да го изберат. От моя гледна точка, Ромни е най-добрият бизнесмен, който би могъл да се справи с финансовите проблеми на Америка.

Доколкото виждам и от няколко други интервюта на представители на музикалните и метъл среди, които съм чел, явно Ромни е най-вероятният кандидат на републиканците за изборите наесен.
- В момента изглежда така – да.

Още един въпрос, зададен от феновете е свързан с една много ранна твоя песен - “Silver Rain”, която циркулира в youtube. Вярно ли е, че си я писал в памет на Джон Ленън? Какво си спомняш за това парче?
- Голяма част от вдъхновението за това парче дойде и от Елвис. Бях повлиян от музикантите, с които израснах като дете. Това парче не беше завършено и можете да чуете само демо. Оттогава успях да я завърша и може би някой ден ще я издам.

В тази връзка, бившият барабанист на W.A.S.P. Стет Хоулънд казва в едно свое интервю, че имаш тонове неиздадени демота, музика и дори изцяло завършени парчета. Мислил ли си някой ден да ги издадеш като колекция неиздавани записи?
- Много музиканти имат неиздаван материал, който не са използвали. Това, което правим е такива случаи е да изчакаме момент на вдъхновение, за да завършим нещо започнато по-рано. Може да имаш много идеи. Получава се нещо като нареждане на пъзел – трябва да седнеш и да отделиш време да го сглобиш. Нужно е и вдъхновение обаче, за да се сетиш за нещо старо, което би паснало добре на някоя нова идея или риф. Всеки композитор на песни работи и мисли по този начин.

Един въпрос, който винаги съм искал да ти задам е защо никога не сте изпълнявали на живо парчета от албума “Still Not Black Enough”?
- Знаеш ли, винаги съм смятал този албум за много по-добър, отколкото го смятаха феновете. Спомняте си, че този албум излезе след “The Crimson Idol”,  той направи огромно впечатление. Когато започнах работа по “Still Not Black Enough” си казах, че какъвто и албум да направя, няма как той да се съревновава с “The Crimson Idol”, още повече, че излезе скоро след това. Днес си мисля, че има много добри парчета в този албум и той е по-добър, отколкото хората го считат в спомените си. Ако обаче погледнеш която и да е група с дълга история, когато трябва да изпълниш двучасово шоу, трябва да прецениш кои са парчетата, които хората най-много искат и очакват да чуят. Ако това съставя 75% от времетраенето на сета и освен това имаш нов албум, тогава ти става твърде ограничен избор на песни. Понякога някои изпълнители съвсем преднамерено свирят парчета, които хората не познават така добре, но така винаги рискуваш много хора от публиката да не разпознаят песента или да не разберат откъде е това парче. Ако трябва да избера едно парче от този албум, което да изпълнявам на живо, това ще е “Scared To Death”. Винаги съм искал да го включа в сета и смятам, че е едно от най-добрите ни парчета въобще, но пак казвам: този албум остана в сянката на “The Crimson Idol” що се отнася до популярност.

Радвам се, че говориш така за този албум, защото за мен той е много силен и дори вчера за пореден път го слушах в колата. Дано някой ден свирите парче от него на живо.
- Случва се често с подобен род албуми и при други групи. Когато издадеш толкова влиятелен албум преди това, с каквото и издание да го последваш, колкото и добър албум да е, няма как да не пострада.

Блеки, по специална молба на Петя от българския фенклуб на W.A.S.P. ще те попитам дали си спомняш един от концертите миналата година в Гърция, на който тя ти е подарила преводно издание на поезията на един голям български поет и революционер – Христо Ботев? Спомняш ли си тази случка?
- Да, спомням си добре. За съжаление не съм имал време да я прочета, защото имахме проблем с прибирането си от Европа. Целият ни багаж се загуби по време на прекачванията при полетите обратно до Щатите и не си получих багажа в продължение на близо 3 месеца! През това време трябваше да си купим част от оборудването, защото пак тръгвахме на турне, а след като багажа ни най-после се появи, прибрахме на съхранение голяма част от него. Това наистина беше огромен проблем за нас, но си спомням много добре, че тя ми даде книгата и знам, че един ден ще стигна и до нея. Благодари й от мое име!

В края на това интервю искам да ти предам едно голямо „Благодаря” от всички членове на българския фенклуб на W.A.S.P., който стартирахме миналата година. Надявам се да имаме благословията ти, а ти можеш да очакваш някои специални изненади от нас по време на 6-тото ви гостуване в България.
- Благодаря ти, Стояне! Оценявам времето, което сте отделили за всичко това. Искам да благодаря на всички фенове в България и да им кажа да очакват шоу, което ще е като боксов мач в тежка категория! Ще ви нокаутираме!


Специални благодарности на Борислав Ташков от българския фенклуб на W.A.S.P. за част от въпросите!

0 коментара:

Публикуване на коментар