"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Hansi Kürsch от BLIND GUARDIAN

Ханзи, радвам се да си поговоря пак с теб. Първо – поздравления за страхотното ви шоу на миналогодишния Wacken Open Air. Имах удоволствието да бъда там и беше уникално. Какво си спомняш от онази вечер?
- Ами в общи линии си спомням едно и също. Всъщност сещам се, че като приключихме ние и отидох да гледам Ози на съседната сцена. Преди самия концерт се настройвах и имах да направя тонове интервюта. Чувствах се много комфортно на сцената, както и останалите в групата и мисля, че изнесохме много убедително шоу. Нямахме никакви проблеми и след това успях да чуя записите, които звучаха брилянтно. В случай, че някой ден решим да издадем концертен албум от това шоу, ще бъде без почти никакви корекции в студиото.

Сборният ви албум, озаглавен “Memories Of A Time To Come” ще излезе в края на януари. Кажи ни кои парчета в него ще бъдат най-интересни за дайхард феновете на групата?
- О, това е много труден въпрос, защото моето мнение се различава от това на дайхард феновете. Предполагам, че за хората ще е интересно да чуят новите версии на “And Then There Was Silence”, “Valhalla”, както и двете части на “The Bard’s Song”. Надявам се да ги харесат, защото положихме много труд по тях. Все пак, от интервютата, които правя последните няколко дни, си правя извода, че най-интересен за феновете ще е третия диск от лимитираното издание на албума, който съдържа първите две демота на LUCIFER’S HERITAGE (както беше името на групата преди), както и няколко ранни демо записи, от времената преди да запишем някои от ранните си албуми, като например “Tales From The Twilight World” или “Somewhere Far Beyond”.

Този бонус диск със сигурност ще е най-интересен и за мен самия. Какви са спомените ти от онези ранни години, когато започвахте с групата?
- Бяхме много фокусирани върху целта си да станем професионални музиканти. Знаехме, че все още не сме, но си бяхме поставили ясна цел да станем и мисля, че успяхме да го постигнем. В началото за нас беше особено важно да имаме силни като композиция парчета, дори по-важно от концертните ни изпълнения. Дори в ранните демота на LUCIFER’S HERITAGE вече се усещаше почерка на това, в което щеше да се превърне BLIND GUARDIAN след време. Още в ранните години прогресирахме доста. Разбира се, бяхме до голяма степен повлияни от тогавашната ера и това, което ставаше на метъл сцената. Безспорно имахме много влияния от IRON MAIDEN и HELLOWEEN, но това се оказа важен елемент от звука ни по-късно.

Сигурен съм, че много от феновете на групата харесват сериала по сагата “Game Of Thrones”, който в момента върви в България. Ти какво мислиш за книгата и за филма?
- Ние вече направихме едно парче, вдъхновено от сагата – “A Voice In The Dark” от последния ни албум. Запознат съм отлично с историята и мисля, че е дори толкова добра, колкото „Властелинът на пръстените”. Сериалът има потенциал да привлича хората пред екраните дори в мащабите, в които го правеше “Хари Потър”. Мнението ми, както за книгата, така и за сериала е, че са на много високо ниво и мисля, че ще адресираме тази история и завбъдеще в текстовете на BLIND GUARDIAN. Това привлича хората, защото го има приказния момент, но в същото време притежава и историческа нишка. Също така в тази сага няма никакви детински моменти или идеи, които са откраднати от други произведения. Смятам, че е много реалистичен опит да се създадене един нов, уникален фентъзи свят.

Днес гледах онлайн едно твое интервю, дадено съвместно с Джон Шейфър от ICED EARTH. Казахте, че със сигурност ще направите още един албум на DEMONS & WIZARDS. Доволен ли си напълно от предишните два албума на този общ страничен проект?
- Да, разбира се. Бих казал, че всичко, което съм издал през цялата ми кариера, има определена стойност и е направено с някаква цел. Това включва и двата албума на DEMONS & WIZARDS. Мисля, че тези албуми оказаха влияние на сцената и бяха подходящи за феновете на BLIND GUARDIAN и ICED EARTH. Привлякохме много фенове, които дори смятат тази група за толкова влиятелна, колкото и другите ни две основни групи. Мисля, че има място за още един такъв албум, който ще е полезен и за нас двамата с Джон, защото ще можем да излезем за малко от рамките на това, което правим обичайно. Това е полезно за всеки творец.

Ханзи, преди няколко месеца излезе прес-съобщение, в което казвахте, че BLIND GUARDIAN ще работят с фентъзи автора Маркус Хайц за дългоочаквания ви оркестрален албум. Ще ни кажеш ли как върви процеса?
- Върви бавно, както беше и през последните 13 години. Не насилваме процеса и не бързаме. Обмисляме всяка стъпка много внимателно и решихме да работим с Маркус, след като бяхме разговаряли с много други автори. Той е страхотен човек и фантастичен писател. Мисля, че може да обогати много музиката с неговите същества и неговата вселена, така че крайният резултат да е много по-интересн както за феновете на BLIND GUARDIAN, така и за всеки един почитател на фентъзито. В музикален аспект, направихме някои подготвителни  записи, аз записах някои вокали, но сме все още много далеч от завършването на албума. Бих бил много щастлив ако успеем да завършим или оркестралния албум или нов, редовен албум на BLIND GUARDIAN в рамките на следващите 15-16 месеца. Ако това стане, ще решаваме кой от двата албума да издадем първо.

Значи феновете да очакват 2013-та за нов албум на BLIND GUARDIAN, а за тази година календара е запазен само за новия BLACK SABBATH, така ли?
- Мда…. Ще трябва да се задоволят с втория най-добър вариант за тази година, хаха! Но пък може да си купят новия ни сборен албум този месец. Новия SABBATH ще е добра допълнителна опция, ако искат да си купят нещо, прав си, хаха!

0 коментара:

Публикуване на коментар