"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Tony Kakko от SONATA ARCTICA

Здравей Тони. Това ще бъде второто ви гостуване в Каварна. Първото беше през 2008-ма. Обичате ли да свирите в по-нетрадиционни места като Каварна, който е малък град, но с огромното предимство да е до морето?
- Това е много красиво място с по-интимна обстановка, каквито посещаваме рядко, затова съм сигурен, че ще си изкараме фантастично.

Sonata Arctica има много солидна фенска подкрепа в България и много българи пътуват редовно, за да гледат концертите ви в чужбина. Успявате ли да поддържате редовна връзка с феновете ви извън Финландия?
- Опитвам се да отговарям на колкото е възможно повече имейли, но ми отнема по 8 часа на ден, за да успея да отговоря само на половината от писмата, които получаваме. Разбира се това е освен бизнес кореспонденцията, която водя. Понякога е много интересно и приятно, че в нашето малко градче във Финландия идват фенове, които искат да разберат откъде е групата. Често се срещаме се с такива хора и чувството е страхотно.

Нека те питам нещо за тазгодишното издание на фестивала Kavarna Rock Fest. Ще свирите първия ден, в компанията на групи като Paradise Lost и Katatonia, които стоят доста далеч музикално от вашия стил. Какво мислиш за тази нетрадиционна комбинация от музикални жанрове в един и същи ден?
- Хубавото е, че хора, които са там, за да видят Katatonia и си нямат никаква идея кои са Sonata Arctica, ще имат възможността да ни чуят и видят и току-виж са ни харесали. Абсолютно същото е валидно и с обратен знак. Добре е да има разнообразие от групи и стилове, което води много различни групи фенове на едно място. Това е много добра промоция за групите и е бонус за феновете, защото получават шанса да чуят музика, за която не биха се сетили при други обстоятелства. Никога не се знае какво може да ти допадне в някой момент. Една група, която не си харесвал до момента по някаква причина, може да ти влезе под кожата точно на този фестивал.

Мислиш ли, че липсата на втори китарист и по-засиленото присъствие на клавишни и оркестрации е успешна формула за Sonata Arctica?
- Хм… не знам. За нас това проработи. Знаеш, че започнахме в състав подобен на този на Stratovarius, защото те са много успешна група и решихме да работим по същия начин. В същото време не бягаме от промените. Не мога да си представя обаче как ще се впише шести човек в състава на Sonata Arctica. Може би някой ден ще пробваме да тръгнем на турне с двама соло китаристи, защото това отваря звука, придава му още тежест и дава допълнителни възможности при аранжиментите. Разбира се в момента нашият пианист Хенрик свири по начин, който покрива звуковата ниша, която би заела още една соло китара.

Тони, можеш ли да ми кажеш дали новите ви албуми продават повече копия от първите ви издания?
- Мисля, че всеки албум след първия се е продавал в горе-долу един и същ тираж – около 100 000 копия в рамките на няколко години. Често казано, не съм навътре в тези цифри. Просто се опитвам да правя това, което обичам, и се надявам това да носи удовлетворение и на други хора.

А възможно ли е някога да запишете албум, в чийто текстове няма любовна история?
- Да, възможно е, хаха. Не искам да го правя, но е възможно. Знаеш ли – получаваме много писма от фенове, за които тези истории са нещо важно. Човешките взаимоотношения са основна част от текстовете ни и много хора могат да открият частица от собствените си житейски преживявания в нашите албуми. Възможно е дори да намериш частица надежда в тях тогава, когато се чувстваш съкрушен от някоя негативна емоция. Разбира се, това не са някакви емо текстове, въпреки че ни критикуват в тази посока, но… за мен просто е удоволствие да пиша. Някои от най-положителните реакции от фенове, които съм получавал, са именно във връзка с тези песни.

Не смяташ ли, че цялата тази натовареност и сложност в музиката ви я прави твърде не-радиофонична? Това не ви ли спира да станете още по-известни?
- Да, смятам, че песните са така или иначе твърде дълги, за да ги въртите по радиото, хаха! В следващия албум обаче ще опитаме да направим парчетата по-концентрирани – нещо в рамките на около 4 минути. Ще опитаме различен подход този път. От друга страна, ако една група се върти твърде често по радиото, вече губя желание да си купя албума. Това е моята гледна точка. По една песен от албум е ОК, но не е нужно да се извъртят всички най-яки парчета в албума, защото тогава ще съм разочарован от останалата част, ако си го купя. Друг пък може да каже, че като започнат да те въртят често по радиото или продаваш повече албуми, значи си се продал на индустрията. Дано продължим да се занимаваме с музика още дълго време преди да се пенсионираме, хаха.

Стоян Цонев, Димитър Риков

0 коментара:

Публикуване на коментар