"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Ian Hill от JUDAS PRIEST

Броени дни преди старта на фестивала “Sofia Rocks 2011” се свързахме с басиста и най-дългогодишен член на групата – Ian Hill, за да поговорим за миналото, настоящето и бъдещето на британските метъл легенди.


Иън, ти си най-дългогодишния член на Judas Priest от настоящия състав. Поглеждайки назад към тази 40-годишна хеви метъл кариера, какво чувстваш? Със сигурност удовлетворение и гордост, но все пак изпълнена ли е мисията на Judas Priest?
- Не бих казал, че е. Със сигурност бяха едни дълги и вълнуващи 40 години, през които преживяхме много промени не само в групата, но и в музиката въобще. Начинът, по който музиката се записва и се продава е коренно различен от времената когато започнахме в края на 60-те и началото на 70-те. А що се отнася до мисията на Priest – ние продължаваме! Не смятаме да убиваме групата. Ще продължим да концертираме, но занапред ще изнасяме избрани концерти, на по-малък брой дати и като цяло ще прекарваме по-кратко време на път. Това турне ще продължи близо две години, като включим в този период и издаването на новия ни албум. Това означава, че ще бъдем страшно дълго време далеч от дома, а в крайна сметка правим това от цели 40 години. В един момент започваш да се замисляш колко още по две години на път имаш сили да издържиш. Това вероятно ще е последното ни толкова мащабно световно турне, но по-нататък ако изникне възможност да свирим по големи фестивали или специални събития, със сигурност ще го правим. Това, с което се занимаваме ни доставя твърде голямо удоволствие, за да го изоставим. Просто ще намалим малко темпото.

Фактът, че продължавате е успокоителен за феновете. В тази връзка, как се чувстваш на сцената по време на настоящото турне, когато от дясната ти страна свири Ричи Фокнър? Със сигурност е странно усещане да свириш за първи път от толкова години без приятеля и съученика си Кей Кей Даунинг?
- О, разбира се. Кен липсва на всички ни. Заместникът му обаче е страхотен музикант и човек. Много е талантлив. Сигурен съм, че всички ще го приемат много бързо, ако вече не са го направили, защото в youtube има толкова много концертни клипове и феновете вече могат да си изградят представа за Ричи. Кен е приятел на всички в групата от страшно дълго време, а аз се познавам с него от 5-годишна възраст. Все още сме близки и в добри отношения. Направихме всичко, което можахме да го убедим да не се отказва, но той беше непреклонен. Оказа се, че не може да прекара толкова много време на турне, а и започна да ни притиска времето за издаване на визи, резервация на самолетни билети и т.н. Наложи се да продължим без Кен.

Глен Типтън вече спомена, че работите по нов албум и плановете са да излезе следващата пролет. Какво можеш да ни кажеш ти по този въпрос?
- Имаме 3 почти завършени и грубо миксирани парчета. Издателите ни от Sony все още не са сигурни какво да правят – дали да ги издадат като предварителна промоция или да изчакат момента и да издадат направо целия албум. Следващият албум ще бъде по-праволинеен Priest – в общи линии продължаваме оттам, докъдето стигнахме с “Angel Of Retribution”. Няма да бъде концептуален като “Nostradamus”, защото така или иначе мнението ми е, че всяка група има потенциал да запише само един албум с подобен замисъл. Както казва Глен, голяма част от музиката е композирана, а някои парчета вече са записани. Смятаме да продължим със записите в началото на следващата пролет, с идеята да издадем албума през лятото на 2012-та. Чака ни сериозна работа през следващите 12 месеца, хаха.

Иън, винаги съм искал да те питам какво е личното ти мнение за сценичната роля и присъствие на басиста в една група. Ти винаги си стоял леко на заден план и встрани от светлината на прожекторите, в пълен контраст със сценичното присъствие на басисти като Стив Харис или Гийзър Бътлър например.
- Хммм, ами като се замисля това е така още от ранните дни на групата, когато сцените бяха малки и нямаше особено пространство да се разхождаш напред-назад, хахаха! Освен това свиря на бас педали, което ме държи ангажиран. За мен сценичното перчене никога не е било нещо важно. Ролята на басиста е с помощта на барабаниста да изгради основата, върху която да се гради цялото звучене. А чувал ли си шегата, че ролята на барабаниста и басиста е да се грижат за това китаристите и вокалиста да изглеждат добре? Това е положението – не съм нито китарист, нито певец. Стоя до Скот и правим ритъма за всички останали.

Judas и Black Sabbath са две от най-влиятелните институции в метъла в световен мащаб. И двете групи сте от Бирмингам. Получавате ли признание в родния си град? Разпознават ли ви младите хора по улиците?
- Имаме нещо като местна алея на славата в Бирмингам и доколкото знам наскоро оказаха честта на Ози. Май че и останалите от Black Sabbath са там. Всъщност ние не сме точно от Бирмингам, а от Уест Бромич и Уолсол. Глен е от предградията на Бирмингам. Но кой знае – може да си разширят хоризонта и да включат и Уест Бромич в търсенето на известни хора от региона, хаха! Смешното е, че тъй като в началото на кариерата си прекарахме доста време в чужбина, и до днес, дори в Англия има много хора, които ни смятат за американска група! Наистина сме леко пренебрегнати по родните ни места, което е малко тъжно, но не и неочаквано. Дано някой ги подсети за нас, хаха. Не че това е някакъв проблем, но все пак е признание, също като това да получиш „Грами” или албумът ти да получи златен статус. Това е винаги черешката на тортата, но все пак основната причина да се занимаваме с това е любовта ни към музиката.

Иска ми се да попитам и теб, след като разговаряхме с Роб Халфорд, дали все още планирате да поставите на сцена целия двоен албум “Nostradamus”? Споделяш ли моето мнение, че и до днес този албум остава неоценен и някак неразбран?
- Да, съгласен съм. “Nostradamus” очевидно не беше традиционен албум за Priest и това може би е предизвикало объркване сред някои от старите ни фенове. Смятам обаче, че този албум е много стойностен и дори бих казал, че съдържа най-добрата и изпипана музика, която сме композирали. Възможност винаги има. Съществуват толкова много начини идеята да се осъществи: дали ще го направим само с групата, ще вземем някой клавирист, който да свири оркестралните партии или пък ще качим на сцената цял оркестър. При всички положения, ако идеята се реализира, това означава да положим огромен труд. В албума са вплетени страшно много детайли, чиято липса ще бъде осезателна ако не присъстват в лайв шоуто. Но, пак казвам, напълно възможно е да го направим.

Judas Priest ще бъдат в България за втори път на 8-ми юли като хедлайнери на фестивала “Sofia Rocks”. Предишното ви гостуване беше през 2004-та година с Queensryche като съпорт. Какво е чувството да излезеш последен на сцената и то след такива легенди като Saxon и Whitesnake? Познавате ли се с музикантите от тези групи?
- Познаваме се с Whitesnake от дълго време и сме работили често заедно през годините. Кои каза, че са другите групи?

Например Saxon.
- Наистина ли и Saxon ли ще свирят? Хаха – това е много яко! Оооо – познаваме се и с тях от цяла вечност. В момента предполагам, че сме по-популярни и от двете групи и именно затова оглавяваме фестивала. В някои държави може Whitesnake да са по-известни, но смятам, че като цяло, в момента ние сме по-големи. Или първи сред равните – нека го кажем така, хаха!

Накрая да те питаме какво могат да очакват българските ви фенове от шоуто на 8-ми?
- Уау, амии…. ще бъде много шумно, много тежко и няма да можете да танцувате, хахаха! Със сигурност ще бъде жестоко Priest шоу. Правим всичките си номера – ще има много светлини, пироефекти, ще го има и мотора, разбира се. Феновете ще бъдат във възторг – сигурен съм!

0 коментара:

Публикуване на коментар