"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Daniel Liljekvist от KATATONIA

Здравей, Даниел. Като погледнем назад към последните ви 3 албума “Viva Emptiness”, “The Great Cold Distance” и “Night Is The New Day”, се вижда, че те излизат точно през 3 години. Това значи ли, че през 2012-та можем да очакваме нов албум на Katatonia?
- Леле, изминаха ли вече 3 години? В момента сме в начален стадий на писането на материала за нов албум. Мисля, че Йонас композира музика вкъщи и записва някои китарни мелодии, но все още не знам за конкретни планове кога ще влезем в студио. Би трябвало записите да се случат в края на тази година или самото начало на следващата, но като се има предвид, че сме на турнета чак до декември, не знам как ще се случи. Честно да ти кажа, нямам търпение да започнем записи за нов албум, защото ми писна да свирим старите парчета отново и отново.

Чуват се слухове за съвместна работа със Стивън Уилсън от Porcupine Tree. Той е известен както с факта, че е голям професионалист, така и с това, че внесе собствената си визия за звученето на групи като Opeth и Anathema. Ще работите ли с него?
- Поне аз не знам за такова нещо. Мисля, че Йонас беше споменал някъде, че заедно със Стивън са работили по продуцирането на вокалите за “Night Is The New Day”, но не знам дали сега се случва нещо такова. Аз самият бих се радвал да работя със Стивън.

Ще ни кажеш ли кои барабанисти са ти оказали най-голямо влияние, за да се захванеш с този инструмент?
- Мисля, че сегашният ми стил на свирене е много повлиян от бившия барабанист на Pearl Jam - Дейв Абрузъс: техниката му на свирене и начинът, по който подреждаше барабаните си. Когато през 93-та започнах да свиря с някои местни пънк групи бях много повлиян и от барабаниста на Refused – Дейвид Сандстрьом, който е един от най-добрите в света по мое мнение. В крайна сметка обаче, човек се вдъхновява да свири не само от други музиканти. Понякога са достатъчни един чипс и 2 бири или някой добър филм. Има толкова много талантливи барабанисти, че се опитвам да попия по нещо малко от всеки, който харесвам.

Притеснявате ли се, че ако се наложи да направите шоуто си на Kavarna Rock Fest през светлата част на деня, това би се отразило върху въздействието ви над публиката? Може ли Katatonia да бъде толкова силно депресивна и на дневна светлина?
- Когато свирим през деня и особено ако е много горещо, това няма как да не се отрази на цялостното ни послание и да не ни изтощи. Все пак песните ще са си същите, въпреки, че може би няма да е така въздействащо както ако концерта беше късно вечерта. Дано хората дойдат да ни гледат дори и по това време. От друга страна, като свирим по-рано, така ще ми остане време да купонясвам след това, хаха!

Някои от бандите на Kavarna Rock Fest нямат нищо общо с тежките звук и настроение на изпълнители като вас, Paradise Lost или Moonspell. С какво може Katatonia да спечели феновете на Sonata Arctica например?
- Нямам никаква представа. За мен това не е съревнование. Феновете си решават какво да чуят и какво не. Свирили сме с Paradise Lost и Moonspell и преди, така че ще е яко. Всъщност не бях чувал за този фестивал преди. Отдавна ли съществува?

Да, доста отдавна. Досега са гостували наистина големи имена като Manowar, Slayer, Heaven & Hell, Dream Theater, Accept… Знаеш, че е на морето, нали?
- Да. Затова решихме да отскочим дотам от Румъния. Страхотно. Очаквам го с нетърпение.

Даниел, можеш ли да ни кажеш какво е положението със страничния ти проект Komotio, в който свириш на китара. Активна ли е групата?
- Не, доста тихо е на този фронт. Всеки се занимава с много неща в момента. Аз и Sodomizer сме постоянно на турнета, а ако случайно не сме на път, сме заети с Katatonia или Bloodbath. Двамата живем в един град и се засичаме по летищата когато пътуваме с групите. Всъщност преди 3 седмици говорихме за Komotio с останалите момчета от групата и може да направим нещо преди да замина с Katatonia за турнето в Щатите. За мен и Sodomizer е важно да правим и музика, която е различна от тази на титулярните ни групи. Да свирим на малки концерти, без нищо специално – просто пънк-рок шоу. Всичко при Katatonia е толкова професионално и изпипано до най-малкия детайл – големите продукции и т.н., а аз харесвам и по-прям, пънкарски, хардкор звук. Ще направим поне едно шоу с Komotio в недалечно бъдеще. Замислям се обаче, че не съм свирил на китара от 3 години и дори не си спомням акордите на парчетата, хаха!


Стоян Цонев, Александър Радичев

0 коментара:

Публикуване на коментар