"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Geoff Tate от QUEENSRŸCHE

Свързахме се с фронтмена на прогресив-метъл легендите Queensryche по повод новият им студиен албум, озаглавен “Dedicated To Chaos” (в България на 27 юни, чрез Орфей Мюзик). През по-голямата част от кариерата си, Queensryche избират трудния път да се развиват и да не повтарят звученето си, затова всеки следващ албум звучи изненадващо за феновете. Сполучлив ли е този път поредният експеримент, ще разберете от отговорите, които Джеф Тейт даде на Стоян Цонев.


Здравей Джеф. Радвам се да си говоря с теб отново. Първият ни разговор беше по повод албума „American Soldier”. Първо, искам да те поздравя за 30-годишния юбилей, който отбелязвате с Queensryche. Доволен ли си от това, което групата постигна през тези години?
- Разбира се. Тази група е част от живота ми. В крайна сметка съм бил в групата повече време отколкото не съм бил в нея, хахаха! Това е едно страхотно житейско „пътуване” за мен и сме щастливци, че продължихме да правим музика през всички тези години.

Имате нов албум, който се казва “Dedicated To Chaos” и излиза на 27 юни. Имах време да го чуя 3 или 4 пъти преди това интервю и мисля, че албумът ще изненада със звученето си много от старите фенове. Какво мислиш по въпроса?
- Никога нямам и най-малка идея как биха възприели феновете ни даден албум. Това, което се надявам е, както винаги да го изслушат с отворено съзнание и дано в крайна сметка успеят да открият в него нещо, което да ги заинтригува.

В този албум се прокрадва усещането, че по-голямата част от парчетата са сътворени просто като резултат от джем-сешъни в студиото, а не са композирани по класическия начин. Това усещане беше ли търсено съзнателно?
- Още веднъж, мисля, че всеки възприема музиката по различен начин. Музиката като изкуство въздейства на различните хора по различен начин. Това се отнася и за впечатлението за това, как е сътворена тази музика. Не бих казал, че това е начинът, по-който съзнателно сме работили по албума, но някои от парчетата са композирани така, както работехме преди години. Като цяло, работихме извън установените от самите нас рамки и се опитахме да създадем сбор от различни песни, вместо един концептуално обвързан албум, какъвто беше предишния. Искахме да съпреживеем по нов начин изкуството да сътвориш една нова песен– да преоткрием удоволствието от правенето на музика и именно затова някои от парчетата добиха завършен вид вследствие на работата на всички от групата в студиото. Атмосферата беше такава.

Музиката в новия албум звучи толкова различно от метъла и съответно от стила в дебютния ви албум, а в същото време Queensryche ще бъдат съпорт на английската част от прощалното турне на Judas Priest - една от най-същинските хеви метъл групи от старата школа. Това означава ли, че на тези концерти ще свирите по-малко парчета от „Dedicated To Chaos” и ще акцентирате на по-тежки неща?
- Все още не знам точно какъв ще е сета ни за тези дати. Ще започнем репетиции за това турне в края на този месец. Тази година за нас е важно да отбележим 30-годишнината си и затова ще свирим парчета от всички албуми. Когато говорим за „метъл”, трябва да знаем, че това е просто едно определение, един термин. Това е название на жанр, което някой е измислил и етикет, който някои хора поставят на определена музика. Това, от което се интересуваме в Queensryche, е да не попадаме в някаква определена категория, която някой би ни лепнал. Ние не се определяме нито като метъл, нито като каквото и да било друго, освен като Queensryche. Тези определения и категоризации винаги са ни поставяли в трудни ситуации, защото обикновено правим неща, които са различни от очакванията на хората.

Джеф, новият албум ще бъде издаден и в лимитирана версия с цели четири бонус парчета. Би ли ни казал дали тези четири песни се отличават по нещо от останалите, защото ние имахме възможността да чуем само стандартната версия на албума?
- Отново ще кажа – преценката за това как звучи музиката, трябва да бъде оставена на всеки отделен слушател. Аз самият никога не се интересувам от мнението на някой друг за музиката.

За музикант с име като твоето, това не е изненадващо. Нека ти задам още един въпрос, който по всяка вероятност няма да ти бъде приятен. Как се чувстваш по повод цялата тази критика и разочарование, което изразиха дългогодишни фенове на групата по повод турнето ви „Cabaret”? Сякаш това беше твърде голяма крачка встрани що се отнася до имиджа и посланието, с които Queensryche станаха известни?
- Хм, всъщност „Cabaret” турнето беше прието доста добре. От 14-те концерта, десет бяха напълно разпродадени, което си е доста впечатляващо, като имаме предвид състоянието на икономиката по това време, особено в Щатите. Повечето от турнетата на други групи отбелязаха много ниска посещаемост. За нас това турне беше много забавно и също така много вдъхновяващо от артистична гледна точка. И пак – очакванията на другите към нас, не са нещо, което ни интересува. За мен, ако постоянно се съобразяваш с очакванията на другите, това ще означава да си твърде ограничен във възможностите си като творец.

Като фен бих искал да те попитам дали можем да се надяваме на хедлайнерски дати в Европа? Засега на сайта ви са обявени само фестивални участия за нашия континент.
- Турнето тепърва започва да се оформя в цялост и оттук нататък ще слагаме почти всеки ден нови дати на сайта. Така че, съветвам всеки който иска да ни види, да проверява редовно www.queensryche.com.

След солидна кариера от над 30 години с Mob и след това Queensryche, чувстваш ли все още амбицията да бъдеш лидер в прогресив рока и какво да очакваме оттук-нататък от Queensryche?
- С абсолютна увереност мога да заявя, че не искам да бъда лидер на каквото и да било освен Queensryche, хаха! Не искам да бъда наричан прогресив, метъл, ню-уейв, индъстиъл или с каквото и да е друг термин, защото това ме кара да изтръпвам. Виж, аз просто творя изкуство, което е отворено за интерпретации. На някои ще им хареса, други няма да го въприемат. Нещата се свеждат до нещо много просто – една песен или ти харесва или не. Има и вариант, при който след време започваш да харесваш парчето, което първоначално не ти е допадало. Това съм забелязал през годините – типична човешка реакция.

Джеф, използвам повода да те помоля за личното ти послание към феновете на Queensryche в България, с които наскоро основахме официален фенклуб, който се казва “Bulgarian Empire”.
- Благодаря ви, че слушате Queensryche и се надявам да ви видя скоро на турнето!

0 коментара:

Публикуване на коментар