"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Забравените олдскуул класики - част 3

На 6 април ще се излъчи „Бруталика” номер 200 по Z-Rock и смятам, че това е достатъчно добър повод да преборя мързела си от последните седмици и най-после да публикувам поредната част от тази култова поредица.
VICIOUS RUMORS – “Digital Dictator”, 1988
Може би мнозина от вас биха поспорили дали вторият албум на американските класици попада в графа “забравени класики”, но… все пак. Vicious Rumors така и не успяват да се издигнат до ешелона на безспорни легенди като Metal Church и Savatage, но успяват да издадат три жестоки албума между 88-ма и 91-ва година. Рифовете се смазващо тежки, като в този албум се откроява умението на групата да не принася мелодията и запомнящата се структура на парчетата в жертва на втежнения звук. “Digital Dictator” е стопроцентов образец на класическата американска пауър метъл школа в златните години на метъла.
Непременно чуйте: “Minute To Kill”
TOKYO BLADE – “Night Of The Blade”, 1984
Това вече е наистина незаслужено забравена олдскуул класика. Tokyo Blade са едни от представителите на NWOBHM сцената, които не успяват да реализират огромния си потенциал след първите си три издания, след което потъват в забвение. “Night Of The Blade” обаче е жесток албум, с уникални сола, хармонии и ритъм секция, който не отстъпва по абсолютно нищо на ранните класики на Maiden или Leppard. Открийте този диамант и се убедете сами.
Непременно чуйте: “Dead Of The Night”
RIOT – “Thundersteel”, 1988
Дискографията на Riot може лесно да бъде разделена на три основни периода, съобразно тримата застояли се за по-дълго време вокалисти. “Thundersteel” e единият от двата албума, които американците записват с Tony Moore зад микрофона и до момента заема свидно място в сърцето на всеки фен на пауър и спийд метъла. Въпреки леко плоското звучене, композициите са наистина изпипани и още на първо слушане се запечатват в паметта, карайки слушателя да завърти албума още веднъж и още веднъж. Две години преди Priest да обобщят целия стил с шедьовъра си „Painkiller”, Riot записват неговия прототип.
Непременно чуйте: “Thundersteel
LIVING DEATH – “Metal Revolution”, 1985
Закъде сме без немската школа? Ето ви един типичен представител на апокрифните, но с култов статус банди. Living Death са една от най-тачените спийд групи сред посетителите на уникалния фестивал Keep It True. Притежанието на нашивка на Living Death буди респект сред съмишлениците …мда. Тук съм включил втория албум на немците с шаблонното заглавие “Metal Revolution” и зверски резачки като „Grippin’ A Heart” и “Shadow Of The Dawn”. Не очаквайте виртуозни китарни изпълнения, още по-малко майсторски вокали. Всичко в този албум е подчинено на олдскуул спийд метъл мегаломанията. Всъщност днес времето най-после е прекрасно - време е да извадя елека с нашивки от гардероба….
Непременно чуйте: “Grippin’ A Heart”
HEAVEN’S GATE – “Livin’ In Hysteria”, 1991
Въпреки, че двата “Keeper”-a на Helloween са недостижим връх за мелодичната метъл сцена в Германия през миналото хилядолетие, вторият албум на сънародниците им от Heaven's Gate е друг прекрасен образец на стила. Мелодиите са безупречни, вокалите – без забележки, а темпото – точно на йота по-бавно, отколкото се изисква, за да категоризираме Heaven's Gate като спийд метъл група. Може би част от хоровите вокали ще дойдат леко свръх-захаросани за закоравелия ви метъл вкус на стари трашъри, но не пропускайте да преслушате поне парчето по-долу, за да не се минете.
Непременно чуйте: “Gate Of Heaven”

1 коментара:

Stiff каза...

Много добре! Страхотен избор. Особено благодаря за припомнянето на Living Death.

Публикуване на коментар