"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Henkka (бас китара) от CHILDREN OF BODOM

Здравей. Henkka е на телефона нали?
- Да.

Да започвам с въпросите тогава. Седмият ви студиен албум ще излезе на 8 март. Какво е чувството да бъдеш част от един от най-големите лейбъли като Universal?
- Не бих казал, че нещо особено се е променило. Бяхме към Spinefarm от 1997-ма, а дори в момента технически сме отново при тях, защото всъщност те бяха закупени от Universal. Работим със същите хора, но просто договорите се сключват от името на Universal. Разбира се, извън Финландия можем да се възползваме от подкрепата на тази голяма „машина”, като например в Япония.

Албумът се казва “Relentless Reckless Forever”. Според мен звукът е по-грубоват и с траш жилка. Ти самият как би го описал?
- От музикална гледна точка бих казал, че е по-мелодичен и много по-разнообразен от предишните. Основната разлика с предишните ни два албума е, че отново използваме онези мелодични китари от първите ни издания. Винаги е трудно да описваш собствената си музика.

В Children Оf Bodom винаги сте имали стабилен състав. До момента имате само една смяна на втория китарист. Каква е тайната на тази стабилност?
- Хм, миналата седмица за първи път ми зададоха този въпрос. Мисля, че тайната е, че започнахме много млади и се научихме да прекарваме дълги периоди от време в компанията на останалите. По време на първото ни турне аз бях на 17, а останалите на по 18 години. Ако първото ни турне беше в момента когато сме 30 годишни, тогава и проблемите, които биха възникнали щяха да са много по-сериозни. Научихме се от грешките си и избягваме да ги повтаряме. Това е като в семейството – ако излезеш на пикник с родителите и брат си, знаеш отлично точно какво би вбесило брат ти или изнервило майка ти. Избягваме да предизвикваме точно такива моменти и освен това винаги гледаме да откраднем лично за себе си малко време от деня. Време, през което не си в ничия компания.

Към първия сингъл “Was It Worth It” е заснет и видеоклип. Как изглежда той?
- Много е як! Познаваме се със скейтбордистите Крис Коул и Джейми Томас. Всъщност Крис е много голям фен на групата и говорихме с него дали не би могъл да изпълни някои от запазените му трикове във видеото ни. След това пък започнахме да се притесняваме да не вземе да заприлича на някой клип на The Offspring, хаха! Успокоиха ни, че може да бъде направено по много по-метълски начин. Заснехме видеото за 2 или 3 нощи в един скейт-парк в Пенсилвания. Простичко е, но стана добре.

Искам да те питам кой в крайна сметка даде идеята за талисмана на групата Roy?
- Преди първия ни албум нямахме никаква идея как ще изглежда обложката ни. Сведохме избора си до 2 картини, но тази с човека с косата беше много по-добра. Като дойде време за втория ни албум, се замислихме защо пък да не използваме отново „жътваря” и оттогава си стана традиция.

На 19-ти април, Children Of Bodom ще свирят в България за първи път. Какво шоу сте подготвили за предстоящото турне?
- Все още нищо не сме подготвяли, хаха! Турнето започва след месец и половина. На първо място трябва да съставим хубав сетлист – комбинация от стари и нови парчета, както и някои, които свирим рядко. Ще си бъде типично Children Of Bodom шоу: енергичен метъл пакет от 15-16 песни от цялата ни кариера. Вълнуваме се от факта, че ще свирим за първи път в България. Аз самият не съм бил в България от цели 10 години и ще е страхотно да се върна с групата.

Накрая нека те питам за три албума, които са те впечатлили най-много през 2010-та.
- Сещам се за албума на Katatonia, но той май излезе още през 2009-та?

Да.
- Е, нищо де. Пак го посочвам, защото наистина ме впечатли. Друго… Swallow The Sun, обаче и те издадоха през 2009-та. Трудно ми е да се сетя за нищо специално през 2010-та.

Може би не от твоят тип метъл. Какво мислиш за последния албум на Iron Maiden? Беше възприет много противоречиво.
- Никога не съм бил фен на Iron Maiden и не съм слушал албума. Не мога да се сетя кога излезе последния албум на Megadeth, но беше много добър. Изненадващо добър. И той ли беше от 2009-та? По дяволите, хаха! Може да промениш въпроса тогава! Ще се видим скоро в България!

0 коментара:

Публикуване на коментар