"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Tom Englund от EVERGREY

По повод страхотният нов албум на EVERGREY – „Glorious Collision”, който излиза точно след месец (SPV/ Wizard), нямаше как да изпусна възможността да си поговоря с единствения останал оригинален член в групата: китаристът и вокалист – Tom.

Здрасти, Tom. През 2011-та, Evergrey си е почти изцяло нова група. Ще ни представиш ли тримата нови членове?
- Разбира се. Започвам от Hannes Van Dahl, който е 20-годишният ни барабанист, а това е дебютният албум, в който участва. Горд е да е част от бандата. На баса е Johan Niemann, който обаче съвсем не е новак, защото дълги години беше в Therion, а след това и в Tiamat. Той е мултиинструменталист, който е обикалял света повече от всеки от нас. Китарист е Marcus Jidell, който преди това е свирил в Royal Hunt. Може да не е много известно име, но е много талантлив. Ами – това са новите хора в групата всъщност, хаха.

Новият албум “Glorious Collision” излиза точно след месец. Беше ли трудно да сътворите толкова силен материал, работейки с нови музиканти?
- Когато с пианиста ни Rickard се разделихме със старите членове на групата, взехме решение да се опитаме да композираме нов материал в продължение на една седмица, за да разберем дали можем въобще да продължим с Evergrey. Не бяхме сигурни, че ще се получи, защото въпреки факта, че аз пиша музика за бандата от доста дълго време, за пръв път ми се налагаше да го правя без Henrik, например. За този едноседмичен „изпитателен срок” направихме три парчета и след това продължихме в същото темпо. В този смисъл, новите попълнения в групата нямаха особен принос в писането на новия материал, с изключение на две парчета, които китаристът ни Marcus написа заедно с мен. Изумен съм, че някой може толкова скоро след като стане част от една група, да се приспособи към стила и емоциите в нея.

Кои са тези две песни?
- “You” и “To Fit The Mold”.

Всъщност това са две от най-силните парчета в албума, според мен. Това е осмият ви албум и смятам, че е наистина много силен. Мислиш ли, че сте намерили своя собствена музикална ниша или все още се опитвате да се развивате и да обогатявате звученето си?
- Разбира се, че се опитвам да се развивам. Любопитството, е това, което кара човек да се развива и расте като личност. Това е едно от най-хубавите неща в музиката. Така или иначе, никога няма да усвоиш един инструмент до перфектност, затова – прави музика. Всеки един албум, който правя, ме учи на нещо. Както ти каза, това е осмият ни албум, а разликата между този и предишните е, че сега за първи път правя всичко точно както искам, без да трябва да се съобразявам с мнението на още трима души за естеството на музиката. С Rickard се разбираме чудесно, именно защото всеки от двама ни е оставил другия да изразява себе си, както намери за добре.

Коя е певицата, която изпълнява част от партиите в последното парче “…And The Distance”? То е един от гвоздеите в албума.
- Това е съпругата ми. Тя пее по малко във всеки един от албумите на Evergrey и постоянно получаваме имейли от фенове, които искат да чуват гласа й. Затова този път решихме да й предоставим възможността да изпее водещите партии в едно от парчетата, които изпълнявам аз и да му придадем „женска перспектива”, хаха.

Ще свирите ли на някой от европейските фестивали това лято?
- О, да, ще свирим на много места. Вече сме с нова букинг агенция, която се занимава с уреждането на тези участия. Мисля, че имам много добра новина за България, но… не мога да я споделя все още. Освен това имаме съвместно турне с Kamelot през април и май, след това са фестивалите, след това сме в Америка, а после пак се връщаме в Европа за хедлайнерско турне, в което със сигурност ще включим и България. А после…. какво беше…. а, да! После е Коледа и време за ваканция, хаха! А догодина тръгваме към Южна Америка и после – нов албум. Ще видим. Всъщност, “Glorious Collision” получава страхотни отзиви навсякъде. За първи път след цели осем албума, журналистите са единодушни в оценката си, че това е най-силният ни албум. Това е просто забележително, имайки предвид, че сме с трима нови членове в групата!

Можеш да броиш и моето ревю към положителните. Нека те питам кои са трите албума, които ти направиха най-голямо впечатление през 2010-та?
- О, Боже… не знам дали през миналата година въобще слушах нови албуми, защото аз самият правех такъв, хаха! Но бих посочил албумa на Deftones. Само за този се сещам, защото когато композирам нов материал, не слушам друга музика, за да не се повлияя от нещо.

В музиката на Evergrey със сигурност има много прогресив. Тъкмо затова ми се иска да те попитам за някои нови албуми от легендарни олдскуул банди, които чакаме през 2011-та, като например новите издания на Queensryche, Psychotic Waltz и Crimson Glory. Очакваш ли някой от тези албуми с интерес?
- Хмммм…. може би Crimson Glory, защото си спомням едно страхотно турне, на което бяхме с тях преди около десетина години. Това е единственият албум, който бих чакал с любопитство.

1 коментара:

sharon каза...

Чудно интервю, поздравления. Албумът наистина е великански, така че ни остава да ги чакваме тук отново. Благодаря!

Публикуване на коментар