"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Lauri Porra (бас китара) от STRATOVARIUS

Малко преди Loud Concerts официално да разпространи новината, че концертът на Helloween и Stratovarius на 23-ти е разпродаден и да обяви втора дата на следващия ден, имах възможността да си поговоря с финландците за новия им албум “Elysium”.

Здравей, Lauri. Първо искам да те попитам как е барабанистът ви Jorg Michael?
- Чувства се добре и е отново с нас на турне! В момента сме във Франция и е готов да свири.

Това значи ли, че обявеният за негов заместник Alex Landenburg няма да е с вас в България, а ще можем да видим титуляра Jorg?
- Да, точно така. Той е почти изцяло възстановен от болестта и нещата изглеждат добре.

Това е наистина страхотна новина за начало на интервюто. Нека поговорим за новия ви 12-ти студиен албум. Защо решихте да го озаглавите “Elysium”?
- Всъщност заглавието на албума се появи на много късен етап. Първо бяха готови всички парчета и тогава започнахме да мислим за заглавие. Всички харесаха заглавието на предишния ни албум “Polaris” и сега искахме нещо подобно като звучене. Мисля, че Jens го измисли и съм доволен, че го избрахме. Пасва на Stratovarius. Не мога да ти кажа повече подробности, но се сещам, че всъщност не албумът бе кръстен на песента, а обратното.

Заглавното парче в албума, което ти спомена, е може би най-дългата песен в кариерата ви. Прав ли съм?
- Да, така е.

Кой е авторът на тази мащабна композиция?
- Китаристът ни - Matias Kupiainen. Той ни каза, че има музика за 30-минутно парче и започнахме да работим по нея и да я съкращаваме тук-там, защото беше твърде дълга. В крайна сметка останаха 18 минути прекрасен материал, който на практика е разделен на 3 части.

Ще се съгласиш ли с мен, че в новия албум има някои доста прогресив-метъл звучащи пасажи?
- Да, съгласен съм. Винаги сме се опитвали да разнообразяваме музиката ни и да експериментираме с нови неща. Сега много от тези по-сложни и прогресивни музикални пасажи бяха влиянието на Matias в композирането.

Lauri, ти си в групата от 2005-та година. Как виждаш развитието й през тези 5 години?
- Този период може да се раздели на два – първият, когато на китарата все още беше Timo Tolkki, когато нещата бяха много спокойни лично за мен. След това групата премина през труден период, взехме Matias в края на 2007-ма и вече 3 години работим успешно. Мисля, че интегрирането на Matias като пълноправен член на групата завърши напълно с този нов албум.

Новата година започна едва сега, така че ще те попитам кои метъл албуми ти направиха впечатление през изминалата 2010-та?
- За съжаление не мога да ти кажа такива. Може би не съм слушал достатъчно албуми през миналата година и съм изпуснал добрите. Последният албум от който бях наистина впечатлен беше “Alien” на Strapping Young Lad, а той излезе преди повече от пет години.

А каква музика слушаш в свободното си време?
- Слушам всякаква музика – филмова, класическа, метъл, джаз и какво ли не.

Ще свирите за втори път в София на 23 януари, като съпорт на Helloween. Какво да очакваме от сетлиста?
- Все още не сме готови със сетлиста, но имаме някои идеи. Чувам, че шоуто ще бъде sold-out и очаквам фантастична вечер. Вероятно ще свирим няколко парчета от новия албум и след това няколко стари класики. Чакаме този концерт с нетърпение, защото си спомняме много добре последното шоу в София, което беше едно от най-добрите от турнето. Идваме съвсем скоро, за да ви отнесем отново!

0 коментара:

Публикуване на коментар