"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

10-те най-силни метъл албума за 2010-та

Тази година беше тъжна за метъла - отиде си Рони Джеймс Дио. Едва ли има фен на тази музика, който да не е преживял тежко новината, че един от най-големите вече не е сред нас. Животът обаче продължава, а за всеки от четящите този блог е повече от ясно, че метълът ще пребъде, така че... да видим кои се справиха най-добре през изминаващата 2010-та!

1. OVERKILL –“Ironbound”
Старата школа удари без прошка още в началото на годината с чудовищен траш. Първото място на нюйоркчаните в класацията е безспорно, защото те направиха немислимото и издадоха най-силния си албум 30 години след създаването на групата. Траш, композиран и изсвирен по всички канони на стила, “Ironbound” е осъден да се превърне в класика.

2. IRON MAIDEN – “The Final Frontier”
След 3 десетилетия активно творчество, големите Iron Maiden издадоха най-прогресарския си албум и предизвикваха учудено повдигане на вежди и сред най-заклетите си фенове. Maiden никога не предадоха себе си и стремежа си да поставят творческите търсения пред каквито и да било опити да се впишат в комерсиалното. “The Final Frontier” е мъдър албум, а класата му е недостижима величина за огромното мнозинство от съвременните метъл групи.

3. BURZUM – “Belus”
Смразяващите рифове в заглавното парче означаваха само едно – “блудният син” на скандинавската блек метъл сцена Варг Викернес се завърна! “Belus” помете с лекота страховете на олдскуул феновете и продължи точно оттам, където свърши “Filosofem” преди 14 години. Тази зима ще бъде студена и черна, като самотна нощ в затънтените гори на Норвегия.

4. WATAIN – “Lawless Darkness”
С този съвършен албум, шведите Watain се отърсиха от етикета „наследниците на Dissection” и дадоха заявка да се превърнат в нещо още по-значимо от именитите си предшественици. “Lawless Darkness” е музикалният еквивалент на едно пътуване без край към най-мрачните и болни дълбини на човешкото съзнание на един творец, чиято отдаденост на мрака роди едно от музикалните пиршества на 2010-та.

5. GRAND MAGUS – “Hammer Of The North”
“Hammer Of The North” беше най-доброто доказателство, че преминаването към голям лейбъл няма да разклати и на йота вярата на Grand Magus в истинския, чист, мощен хеви метъл. Черпейки с равни шепи от наследството Black Sabbath, Bathory и Motorhead, шведите успяха да създадат хомогенна цялост от 10 прекрасни метъл химна на новото хилядолетие.

6. FLOTSAM & JETSAM – “The Cold”
Е – това определено беше най-приятната изненада за тази година. Съмнявам се, че и най-отдадените фенове на Flotsam са очаквали толкова зареден с вдъхновение и енегия албум. “The Cold” мачка както със жестоки „невърморски” рифове, така и с емоционални, меланхолични мелодии, носещи духа на зрелите Queensryche. Оставете си “Better Off Dead” за накрая, защото има опасност да зациклите на нея и да не чуете останалите парчета – а си заслужава!

7. HALFORD –“IV Made Of Metal”
Всеки, който се е качвал в колата ми през последните 3 месеца, е чувал поне веднъж „одата” на Халфорд за онзи “undisputed heavyweight champion of the world” от откриващото парче на албума. Без да блести с оригиналност и да вади неочаквани козове от ръкава си, „Металният Бог” посече феновете на класическото хеви с една изпипана колекция от майсторски композирани парчета и доказа за пореден път, че някои хора просто си ги могат тези неща.

8. NEVERMORE – “The Obsidian Conspiracy”
След като сам си вдигнал летвата ужасно високо с предишния си албум, е наистина ужасно трудно дори да запазиш нивото. “The Obsidian Conspiracy” е страхотен албум, който достойно носи логото на създателите си върху обложката и ни прави съпричастни на поредната порция уникални парчета. Дори когато забавят ход, Nevermore си остават самотният спринтьор в далечината за твърде много от дръзналите да се съзтезават в същата лига.

9. IMMOLATION – “Majesty & Decay”
В една твърде постна откъм качествени дет метъл издания година, Immolation бяха сигурният и устоял изпитанията на времето пристан, на който феновете на стила намериха утеха. Нивото на композиране и инструменталните похвати, с които американците наситиха поредното си музикално отроче, хвърлиха тежка сянка върху всяко последвало дет метъл издание през 2010-та. Чуйте “A Glorious Epoch” и ще разберете.

10. PROCESSION – “Destroyers Of The Faith”
С дебютния си албум, чилийците Procession се намърдаха безапелационно в челната ми десетка за годината, измествайки доста именити кандидати. “Destroyers Of The Faith” e по-тежкият, мрачен и дуумаджийски събрат на “Hammer Of The North” (номер 5 в класацията). Смазващите рифове на Iommi и магията от дебюта на Candlemass “Epicus Doomicus Metalicus” са ушевадните вдъхновения на този епос. Шестте жестоки парчета ще тестват басите на високоговорителите ви в продължение на 46 минути, преди нетърпеливо на натиснете отново play.

А малко не достигна да попаднат в десетката на:

---
Hellish Crossfire – “Bloodrust Scythe”
Heathen – “The Evolution Of Chaos”
God Dethroned – “Under The Sign Of The Iron Cross”
Hail Of Bullets – “On Divine Winds”
Ghost – “Opus Eponymous”
Helloween – “7 Sinners”
Accept Blood Of The Nations
Sodom
In War And Pieces

3 коментара:

Mila каза...

Определено си пропуснал Accept - Blood Of The Nations.

Стоян Цонев каза...

В тези под чертата остава, но съм съгласен, че беше силен албум!

Bojkata каза...

Според мен новият Sodom трябвше да бъде включен в първите 3-и,защото мачкаа, но нали всеки си има различно мнение!

Публикуване на коментар