"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Отровата от последното ужилване ще бъде неизлечима – SCORPIONS на живо в София – 25 октомври 2010 г.

Поводът да се съберем в понеделник вечерта беше четвъртият рожден ден на любимото ни радио Z-Rock, а причината – последният концерт в България на немските легенди Scorpions. Една група, която на родна земя предизвиква както рок фенщина, така и много сантимент от онези ранни години на все още непорочна демокрация, когато „скорпионите” гостуваха за първи път в София.

Организаторите от Art BG се бяха погрижили за безпроблемно и бързо влизане в съответните сектори на стадиона, като можем да отправим лека забележка за закъснялото излизане на сцената на родната метъл институция Ахат. Дочакахме ги към 19.40, а с първите акорди на „Брадвата”, купонът започна на макс. Най-новата звезда в екипа на Z-Rock – Звезди, беше в страхотна форма и изпя всяко едно от парчетата с вокалната си мощ отпреди 20 години. Респект! Ахат заложиха на по-тежките парчета от творчеството си – „Огнени души”, „Дървото” (жестоко изпълнение), култовата „Черната овца”, като единственото лирично изключение бе „Монолог”. Заедно със Звезди изпяхме „happy birthday” на Матиас Ябс и изпратихме с Ахат доволни, че имаме група, която е достойна да бъде съпорт на най-великите в рока.

Точно в 21.00 часа, огромните видеостени зад сцената блеснаха с първите кадри от шоуто, което ни бяха подготвили Scorpions, а Клаус Майне, Рудолф Шенкер, Матиас Ябс, Павел Мачивода и Джеймс Котак стартираха ударно със заглавното парче от страхотния последен албум “Sting In The Tail”. Клаус Майне започна плахо, и през първите 2-3 парчета пестеше гласа си, но след това видимо се отпусна и се наслади на топлия прием на близо 20 000 души. От двете страни на сцената бяха монтирани специални камери, които излъчваха в реално време на видеостените кадри от изпълнението на бандата, примесени с емоциите на хора от публиката (разбираемо вниманието на операторите падна върху красивите ни момичета). Новият албум на германците беше застъпен от още 2 парчета – много силното “The Best Is Yet To Come” (с може би най-убедителните вокали на Майне за вечерта) и “Raised On Rock”. Вечните класики, заради които бяха дошли повече от половината фенове, не закъсняха – “Bad Boys Running Wild”, “The Zoo”, “Loving You Sunday Morning” вдигнаха градуса на настроението и ни накараха да пренебрегнем започналият октомврийски дъждец. Беше страхотно да видим сред обичайната метъл общественост със суичери на Slayer и нашивки на Motorhead, много усмихнати хора на всякаква възраст, които бяха дошли на този концерт с целта да съпреживеят заедно още веднъж един пъстър миг от младостта си. Всъщност дали има по-романтично усещане от това да припяваш с любимия човек “Holiday” или “Still Loving You”? Едва ли. А за тези от нас, които пазят спомени от падането на Берлинската стена преди две десетилетия, “Wind Of Change” беше дори с една идея по-внушителна и емоционално разтърсваща отколкото за чаровно-просълзената девойка от първия ред, която операторите на Scorpions решиха да покажат на всички.

След двойната атака на “Tease Me, Please Me” и “Dynamite”, започна уникалното соло на барабани на откровено ненормалния Джеймс Котак. Тези от нас, които не бяха видели на какво е способен преди година в Каварна, сега с изумление гледаха бесните му изблици и крясъци зад комплекта ударни, които вървяха в комбинация с ужасно сполучлива видео-разходка сред идейната концепция на всяка една обложка от творчеството на Scorpions. След “Blackout” поздравихме още веднъж рожденика Матиас, а той ни се отблагодари съз зверско соло, преди да забие с колегите си финалния пирон от редовия сетлист – “Big City Nights” (с готиният жест към софийската публика – реещ се надпис “Sofia” на фона на кадрите от видео-стената).
Scorpions си взеха последно сбогом с така обичащите ги българи с химна “Rock You Like A Hurricane” – 20 хиляди припяващи гласа, веещи се български знамена и последни жестове на любов и признателност от страна на немците към всички, които ги бяха уважили тази вечер.

След последният концерт на Accept с Удо, станахме свидетели на още едно емоционално сбогуване на родна земя и се разпиляхме по домовете си с тайната надежда, че вятърът на промяната ще довее и тези рок легенди поне още веднъж в България.


Сетлист на Aхат:

1. Брадвата
2. Огнени души
3. Дървото
4. Монолог
5. Черната овца

Сетлист на Scorpions:

1. Sting in the Tail
2. Make It Real
3. Bad Boys Running Wild
4. The Zoo
5. Coast to Coast
6. Loving You Sunday Morning
7. The Best Is Yet to Come
8. Holiday
9. Wind of Change
10. Raised on Rock
11. Tease Me Please Me
12. Dynamite
Соло на барабани на Джеймс Котак
13. Blackout
Китарно соло на Матиас Ябс
14. Big City Nights

Бис:
15. Still Loving You
16. Rock You Like a Hurricane

1 коментара:

Анонимен каза...

koncerta beshe strahoten , dobro uzvochavane , nqmashe blaskanica , kakto ochakvah da e, no imashe i edin nedostatak , tova che beshe posledniqt koncert na tazi velika i lubima na milioni hora po celiq svqt grupa - SCORPIONS ;(

Публикуване на коментар