"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

ЕПИЗОД – „Народът на Дуло”

В началото на този месец се появи новият, девети студиен албум на родните метъл патриоти Епизод. „Народът на Дуло” отбелязва по най-добрият начин 20-годишният юбилей на групата, като в същото време се явява и официален дебют на Васил Бележков на соло китарата. Специалният повод е отбелязан и с гост участия зад микрофона на Звезди от Ахат (в откриващото „Неспокойни дни”), Данчо Караджов от Сигнал (в чудесната балада „Вярност”) и Филип Бръшков от Команда 5 в „Спомен”.

Песните са по текстове на англичанина Джордж Байрон, шотландеца Робърт Бърнс, французина Йосташ Дешан, руснака Николай Некрасов и българите Иван Вазов, Пейо Яворов и Александър Хофарт. Последният (който всъщност е създателят на отдавна разпадналата се българска рок-група Атила) се включва много силно като автор на текстовете и музиката на двете най-силни парчета в албума, както и художник на обложката.

На първо място, чудесно впечатление в новия албум на Епизод прави разчупената композиционна концепция. Едва ли и най-големите фенове на групата биха отрекли, че последните 2 албума „Нашите корени” и „Старият войн” звучаха уморено и тъпчеха на едно място с предъвкване на едни и същи мотиви. В „Народът на Дуло” звукът е значително втежнен, а самите парчета звучат свежо и вдъхновено. Основни комплименти заслужава китарната работа на Васил, който е успял да излезе от шаблона и да вплете някои страхотни мелодични сола, като например това в „Сатани”. Тежките сабатски рифове в „Нивата” компенсират озадачаващият избор на стихотворение, а музикалната интерпретация на яворовото „Песен на песента ми” е вдъхнала живот на една от най-забележителните балади на Епизод. Закриващата албума едноименна композиция покорява слушателя мигновено както с разчупения си водещ риф, така и с епичния припев – това ще бъде безспорен гвоздей по концертите от предстоящото турне и задава вярна посока за бъдещето.

Можете да си закупите албума в електронен вариант, както и на CD от стилно реновираният официален сайт на групата.

7.5/10

2 коментара:

Иво Рашев каза...

Тази група ми е любимата. поздрави! :)

Анонимен каза...

Велики :)

Публикуване на коментар