"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

HELLOWEEN - "7 Sinners"

Както Halford, така и Helloween издават новият си албум след доста противоречива колекция от песни – в първия случай коледни, а при хамбургските легенди – акустични преработки на най-големите им хитове, със заглавие “Unarmed”. Много от феновете на тиквите, в това число и най-запалените, бяха меко казано озадачени от този ход и затова “7 Sinners” идва точно навреме. Съвсем традиционно, на 31 октoмври е планирано „завръщането” на немците там където са най-силни – в лоното на бързия, рифов, но и много мелодичен пауър метъл.

Началото в албума е дадено от среднотемповата „Where The Sinners Go”, където акцентът е поставен върху ударната звукова вълна. Като цяло, неособено вдъхновяващо начало. Съвсем различно обаче стоят нещата с „Are You Metal?”, която е и официалният сингъл към албума. Парчето пращи от енергия, силни сола и агресивно изсвирени барабани, давайки заявка за това какво ни очаква до края. “Who Is Mr. Madman”, заедно с “If A Mountain Could Talk” са песни, пропити с настроението на класиката “Master Of The Rings”, а “World Of Fantasy” спокойно би могла да заеме място в “Gambling With The Devil”. Общото впечатление за албума е, че се доближава максимално по атмосфера, тежък саунд и агресия в изпълнението до обожаваният от едни и недолюбван от други “The Dark Ride”. Асоциации именно с този албум носят тоталната мелница от двойни каси „Long Live The King” и мелодичните “The Smile Of The Sun” и “My Sacrifice”.

“7 Sinners” има и доста прогресарски аранжименти и идеи, като на първо място трябва да се отбележи закриващият многопластов опус “Far In The Future”, в която Helloween с лекота демонстрират в рамките на близо 8 минути всичките козове, които ги държат на върха на немската хеви сцена вече четвърт век. Приятна изненада е “Raise The Noise”, където по чудесен начин е включена флейта. Шоуто в албума определено прави Dani Löble, но всяко от парчетата, освен с прекрасно изпълнени ударни, е пълно с вихрени сола и отчетлив бас. Любимецът на всички българки Andi Deris е на обичайното си високо ниво, въпреки леко преекспонираните саунд ефекти при записите на вокалите. Ако не бяха посредствените “You Stupid Mankind”, „The Sage, The Fool, The Sinner” и безличното откриващо парче, оценката би била максимална, но и така “7 Sinners” с лекота се отличава сред десетките албуми в стила, които се появиха тази година. Чакаме януари!

7.5/10

4 коментара:

Анонимен каза...

Bate haro kaзa:
Интересно ревю.Приятно съм изнанадан от хамбургската весела speed/power бригада-най-новото им творение е доста разнообразно,има и много съвременен саунд,с модерни и класически китарни постройки,с разчупена и надъхваща композиция на песните,с доста модерни влияния,но и със запазените спийд и твърди рифове,с интересна атмосфера,с много кратки интрота и аутрота и препратки към по-стари класически парчета.
Смислово и лирически албумът не може да се нарече концептуален,но е в прека връзка ,както с Кийпърите,така и с други класически хелоуийнски албуми.
Некои от по-дай-хард и праволинейните по-стари фенове може би ще харесат само отделни песни,но пък много по-млади рок и метъл фенове не толкова изкушени от миналото на бандата,пък ще открият тази красива музика именно с този албум.
Лично аз харесвам най-много по-прогресив ориентираните парчета,както и убийствената почти траширана„Long Live The King”(заради светкавичните бластбийт и,двойни каси барабани)Но също така ми допадат песните и с по-опростена структура,(макар по-типични и клиширани),но доста мелоддични и хитово ориентирани -например-„The Sage, The Fool, The Sinner”
Колкото повече слушам най-новият им албум,толкова повече интересни,красиви и силни моменти усешам... и искам пак и пак да го слушам.

Стоян Цонев каза...

Радвам се, Бате Харо! Все пак знаем, че си голям фен и е чудесно, че си удовлетворен за пореден път. Наздраве!

Анонимен каза...

Поздравления за актуалното ревю(та)!Аз слушах няколко пъти новия им сингъл и отделни части от всички парчета от най-новия албум и съм много заинтригуван.Явно този диск ще цепи тикви:-) Наздраве и от мен!
!

Анонимен каза...

V tozi album niama slabo parche.Otcenkata e zanijena.Tozi album e za ocenka 10.Prosto albuma na godinata!

Публикуване на коментар