"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

BLIND GUARDIAN - "At The Edge Of Time"

Доста дълго почакахме за нов албум на „пазителите” – всъщност точно 4 години. Заслужаваше ли си чакането? Както винаги, когато Guardian издават нещо, отговорът на този въпрос е много сложен. Изчаках цяла седмица преди да си позволя да напиша това ревю, защото всичко друго би било несериозно. “At The Edge Of Time” е поредният комплексен като звучене, с множество насложени китари и допълнителни ефекти албум, в който Blind Guardian продължават търсенето си на перфектната симбиоза между амбициозните им композиторски решения и мелодичният спийд метъл, който стана тяхна запазена марка.

Откриващото 9-минутно „Sacred Worlds” няма нищо общо с първоначалната си съкратена версия, която чухме миналото лято в Каварна. Тук песента започва с дълго интро, напомнящо за филмова музика, което прелива в епична и много мелодична композиция, със страхотен припев. Тази песен, както и последната в албума „Wheel Of Time”, са продължение на идеите на групата за включване на оркестрални аранжименти, които започнаха в “And Then There Was Silence” от албума “A Night At The Opera”. Следващата тройка в албума е много по-ударна и директна като звучене. “Tanelorn (Into The Void” и любимата ми “Ride Into Obsession” биха се харесали на всеки фен на “Imaginations”-периода, а “Road Of No Release” е по-скоро логично продължение на музикалната посока в “A Twist In The Myth”. Гореспоменатата “Ride Into Obsession” ми допадна толкова много може би заради нетипичната за Guardian ритъм секция и плътния, мощен саунд. Между другото, тук е мястото да спомена страхотно звучащите барабани – продукцията отново е на завидно ниво. След тази три-песенна сеч, настъпва плавно успокояване на темпото с “Curse My Name”, в която се дочуват ирландски мотиви (дано не бъркам…) и която всъщност се явява концептуален наследник на култовата “The Bard’s Song”.

Във “Valkyries” и “Control The Divine” темпото отново е вдигнато и докато в първата се наблюдава раздвижена и натоварена със звуци музикална структура с много хорови вокали и епична атмосфера, “Control…” е поредният олдскуул чук, като разбира се, използвайки това клише, не трябва да си представяте любимата си песен от края на 80-те, а метъл, който пренася тази атмосфера в настоящата 2010-та година. Blind Guardian отдавна започнаха търсенията си в дебрите на прогресив метъла, но именно в парчета като “Control The Divine” и първият сингъл от албума “A Voice In The Dark” успяват да се отърсят от претенциозността в звученето, постигайки целта си непринудено и оригинално. “Voice…”, също както и “Ride Into Obsession”, несъмнено носи духа на “Imaginations…” предизвиквайки усмивка на удоволствие при тези така любими насложени мелодични соло китари на Andre Olbrich. Трябва да отправя комплименти и към вдъхновеното изпълнение на Hansi във всички парчета от този нов албум. Той най-сетне осъществи мечтата си да напише песен по фентъзи епопеята „Колелото на времето” и в закриващата (отново 9-минутна) “Wheel Of Time” е сложена точка на един от най-разнообразните и богати откъм възприятия за слуха записи на големите Blind Guardian.

“At The Edge Of Time” е албум, който трябва да изслушате поне 7-8 пъти много внимателно, за да осмислите поне една значителна част от това, което е “искал да каже лирическия герой”… ама сериозно. Това, което мога да твърдя на този етап, след 10-на дни активно слушане е, че албумът няма да разочарова феновете на който и да било период от развитието на Guardian и ще бъде следващата крачка към утвърждаването им в топ-метъл бандите в световен мащаб.

8/ 10

4 коментара:

Анонимен каза...

bateharo каза:

Мдам,много интересно ревю.Аз чух само неколко от парчетата и вс еоще не мога да дам пълноценно мнение.Но определено са интересни.Е искаше ми се да бъдат по-тежки,малко по-директни и да има повече скорост във всички песни,но все пак бандата има друго виждане.
С интерс ще изслушам многократно новият им албум,за да мога по-пълноценно да им се наслаждва.
Навремето ми требваха около 10тина прослушвания за 4-5 дни,за да възприема “A Night At The Opera”,и колкот повече го слушах толков аповече го разбирах и ми се нравеше.

lammoth каза...

Аз си падам по стария епичен саунд на Гардиън, от времето на somewhere far beyond, imaginations и the forgotten tales. Nightfall-a също го харесах, но оттам нататък Гардиън започна да прави трудни за смилане песни, а и качеството на саунда сякаш много падна.
Много се надявам, новият албум да е старо завръщане към величието.
Благодаря за ревюто
Гардиън означава много за мен като група :)

Стоян Цонев каза...

@lammoth

Мисля, че в никакъв случай няма да останеш разочарован от звука. Много тежък и ясен е - със силно изразени барабани. Албумът не е толкова сложен и претрупан като "A Night At The Opera", но пак си е доста трудничък за възприемане от 1 или 2 слушания. Дай му шанс. Дано те грабне :)

Анонимен каза...

Искаше ми се повече първичност, скорост и тежест да има в албума, но времето на този тип песни на Blind Guardian за съжаление отмина отдавна. Фен съм на групата от 1992 година, когато излезе Somewhere Far Beyond и ми се искаше да направят албум в подобен стил. От настоящият албум за мен има 1 неоспорима песен - Wheel Of Time.

Публикуване на коментар