"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Andre Olbrich от BLIND GUARDIAN

Здравей Andre! Готови ли сте вече за турнето, което ще започне след няколко месеца?
-О да, репетираме усилено. Готвим репертоар от около 45 песни, от които да избираме всяка вечер какво да свирим. Даже мисля, сега сме по-подготвени от което и да било предишно турне.

Хайде да поговорим за новия албум “At The Edge Of Time”. Той ще излезе след по-малко от месец. Чувствате ли удовлетворение след като цялата работа по него е вече свършена?
- Със сигурност. Освен това чувстваме и облекчение, защото никога не си сигурен как точно ще звучи крайният продукт. Докато пишеш песните, всичко може да изглежда супер, но след това идва работата по звука и продукцията. Мисля обаче, че този албум има най-добрия звук от всички досега, защото постоянно се опитваме да усъвършенстваме студиото си. Динамиката на звука и специално начинът, по който се получиха барабаните в този албум са страхотни. Усилената работа даде резултат.

Интересно, че споменаваш барабаните, защото и на мен ми направи впечатление мощния и изчистен звук на ритъм-секцията. Успях да чуя албума 5 или 6 пъти, но определено се нуждае от още слушане. Музиката е отново доста сложна. Мислиш ли, че най-после сте намерили точния баланс между сложните песенни структури и запомнящите се мелодии?
- Да, точно! Мисля, че е най-балансираният ни албум до момента, защото съдържа запазената марка като звучене на групата, с някои експерименти, които опитахме в последните няколко албума. Сега отново имаме много добри спийд метъл парчета, но със съвременно звучене, а не 80-тарско. Феновете ще останат доволни. Не съм сигурен, че ще продължим в тази посока занапред, но за този албум нещата се получиха чудесно.

Първото и последното парче в албума (“Sacred Worlds” и “Wheel Of Time”) имат много „кинематографично” звучене и музикални пасажи. Това е нещо ново за BLIND GUARDIAN. Ще пробвате ли подобни похвати и занапред?
- Всъщност бяхме потърсени, за да запишем музика за компютърната игра “Sacred” и точно затова се опитах да напиша парчето с тези „филмови” ефекти. Чувствам се комфортно с този тип музика, в комбинация с епичното звучене на GUARDIAN и за мен това беше шанс за подобрение на нещата, които направихме с парчето “And Then There Was Silence”. Радвам се, че сега за първи път използвахме истински оркестър за записите на “Sacred Worlds” и мисля, че се получи дори по-добре от “And Then There Was Silence”. Когато слушаш песента, можеш да „визуализираш” и да се потопиш в разказа от текстовете, а този резултат е истинско предизвикателство за всеки музикант, така че ще се радвам да опитваме и за завбъдеще.

Andre, на тазгодишния Wacken Open Air има предвидeна среща на BLIND GUARDIAN с фенове. Можем ли да очакваме изненадващо обявяване на вашата поява на сцената на фестивала?
- Не, не. Ще бъде само среща с фенове и със сигурност няма да имаме концерт. Поне не тази година. Използваме тази възможност просто, за да кажем на всички, че новият албум е вече факт – все пак там ще са събрани над 70 000 фенове! Предполагам, че ще участваме на фестивала догодина. Надявам се.

Всъщност преминаваме съвсем плавно към следващия ми въпрос. Догодина е 25-годишният юбилей от създаването на групата. Планирате ли нещо специално по този повод?
- Работим по някои неща, но знам дали ще успеем да ги завършим през 2011-та. Очаква ни много натоварена година, в която ще направим и турне. Междувременно ще запишем и албума с оркестър, който планираме от толкова време и който ще бъде нещо като специален подарък за феновете ни. След като издадем оркестралния албум, може би ще направим още един BLIND GUARDIAN-фестивал, но не знам как това ще се случи преди 2013-та…

BLIND GUARDIAN е една от най-обичаните хеви метъл групи в Европа, но все още нямате такъв успех в Щатите. Каква е причината според теб?
- Не смятам, че успехът ни в Щатите е малък. Досега сме направили две турнета, а в края на тази година отново имаме 6-седмично турне там. Обикновено в по-големите градове ни гледат средно по около 2000 души и продаваме доста албуми. Появихме се твърде късно на пазара там и може би това е причината да не сме сред най-продаваните групи. В продължение на 12 години ни издаваха Virgin Records, а те въобще не издаваха албумите ни в САЩ! Всъщност първият ни албум, който беше официално издаден в Щатите беше ”A Night At The Opera” през 2002-ра. Оттогава насам вървим все нагоре.

Последен въпрос: каква е прогнозата ти за утрешния (б.а. днешния) полуфинал между Германия и Испания?
- Имам добро усещане, защото немският тим е много млад и бърз, с истинска воля за победа. Играем красив футбол – може би най-привлекателния на целия шампионат. Надявам се, че ще победим. Испания не се представи толкова добре в последния си мач, така че ще видим. На полуфиналите и на финала може да се случи всичко. Но моят финал-мечта ще бъде Германия – Холандия.

Накрая бих искал да ти кажа какво страхотно впечатление направихте миналата година в Каварна, когато свирихте преди SCORPIONS. Специални комплименти за страхотното шоу, което ти направи тогава.
- О – благодаря ти много! За нас беше голямо удоволствие, защото свирехме там за първи път. Искахме да се представим по възможно най-добрия начин, но и концерта на SCORPIONS беше чудесен. Големи техни фенове и приятели сме. Беше супер да свирим пред толкова много хора и се надявам тази година отново да дойдем в България по време на турнето ни.

0 коментара:

Публикуване на коментар