"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Cronos от VENOM

Здравей от България, Cronos! За мен е чест да си говоря с теб. Изминаха цели две години от излизането на последния ви албум „Hell”. Кога да очакваме нова музика от VENOM?
- Всъщност в момента сме в студио и работим по новия албум. Както знаете, миналата година привлякохме нов барабанист, а в края на 2009-та си взехме малко почивка от работата в студиото, за да направим турне в Южна Америка – нещо, което искахме от много години. Важно е да се знае, че ние имаме чудесни отношения с лейбъла, който ни издава и не работим под напрежение, със срокове, които ни притискат. Знам, че много други групи трябва да се съобразяват със срокове, но според мен креативността не се появява когато часовникът тиктака някъде там. Най-добрите албуми на VENOM са тези, които се появиха тогава когато бяхме готови ние самите, а не тогава, когато лейбълът беше готов. Това, което правим в момента е да репетираме тези нови парчета и да ги оставим да намерят себе си – правилното темпо и чувство. Често се налага и да променям текстовете. Надявам се да излезе до края на тази година или най-късно следващата пролет.

Какво би отвърнал на хората, които изпитват недоверие към сегашния състав на групата? Все пак ти си единственият оригинален член на VENOM в този момент.
- Всеки, който се съмнява в нас има някакъв проблем, защото сегашните албуми на VENOM продават повече отколкото онези през 80-те. Концертите са фантастични и този състав демонстрира много повече възможности от оригиналния. Сега сме много по-популярни от когато и да било. Никой не би искал да гледа състав от музиканти, на които не им пука или които не могат да свирят добре заедно. Когато оригиналния състав се събра през 95-та, много хора се оплакваха от това, че барабаниста не знае парчетата или че китариста не свири в правилния тон. Тези съмнения в нас идват от хората, които бяха наоколо когато излезе “Welcome To Hell”, но интересното е, че сега по концертите тези хора са най-отзад и стоят със скръстени ръце, докато децата най-отпред пеят с мен „Antichrist” или “Burn In Hell”. Точно тези млади фенове имат значение и точно те купуват албумите ни. За тях е важно да чуят новите ни парчета, защото те дори не са били родени когато излязоха “Welcome To Hell” и “Black Metal”.

Cronos, догодина стават 30 години от издаването на култовия „Welcome To Hell”. Планирате ли нещо специално по този повод?
- Говорихме с издателите ни за това. Те преиздадоха „Black Metal” в луксозен лимитиран формат, така че може да направим нещо и за дебюта. Мисля, че би било страхотно всеки от албумите ни да бъде преиздаден на 30-тата си годишнина, с някакви специални бонуси – демота, неиздавани парчета, редки концертни версии и т.н. Все пак, в крайна сметка всичко зависи от лейбъла ни.

Какво е отношението ти към албумите, издадени под името VENOM с Tony Dolan зад микрофона?
- Много пъти съм отговарял по един и същи начин на този въпрос. За мен тези албуми звучат като солов проект на Tony Dolan или като ATOMKRAFT. Какво повече да кажа? Албумите не се продаваха, а групата се разпадна. Всъщност феновете произнесоха присъдата си. Винаги съм казвал, че в музикалния бизнес има 2 основни теста за всеки: първо – продаваш ли албуми и второ – продаваш ли билети за концертите си. Ако не правиш и двете, се проваляш. Аз ще съм първия, който да каже, че щеше да е страхотно оригиналния състав да бе просъществувал по-дълго. Но това просто не стана. Останалите не правеха нищо за промоцията на албумите или за връзката ни с „легионите” (б.а.: феновете на групата са наричани и до днес „VENOM’s legions”). Когато аз се присъединих към бандата, тя все още се казваше GUILLOTINE и един от роудитата ни предложи да си сменим името. Така че аз съм член-основател на VENOM точно толкова, колкото и другите двама, защото сменихме името заедно. Освен това, за тях имаше съвсем други приоритети по това време. Аз бях човекът, който вкара групата в студио и който осигури издателски договор. Аз пишех парчетата и аз рисувах обложките! Ами аз можех да си намеря и други хора за групата, които пак да не вършат нищо. Те какво направиха след като групата се разпадна? Какво постигнаха? Аз винаги съм се стремял да бъда честен към феновете и към наследството на групата. За мен беше огромна изненада колко големи станахме и колко голяма част от екстремната сцена беше повлияна от нас. Мислех си, че други групи, които бяха с нас в Neat Records ще станат мегазвезди, но в крайна сметка само ние оставихме такава следа. Винаги съм се стремял да записваме директна музика, без специални украси и звукозаписни ефекти. Силни парчета, които да можем да изсвирим също така ударно на сцената. Ние сме група, която отделя огромно внимание на сценичното си шоу и оборудване. Не всеки ден имаш шанса да гледаш шоу на VENOM! Дори в България – отне ни толкова години да намерим промоутър, който да има “топките” да организира шоу на VENOM. Толкова отдавна искаме да свирим във вашата част на света и сега съм наистина щастлив, че имаме този шанс. Това ще бъде моя сбъдната мечта.

Мога да ти кажа, че това е сбъдната мечта и за много български фенове, които са фанатично предани на групата.
- О да! През годините съм срещал много фенове от България, които са ме питали – “Защо не идвате да свирите у нас?”. E – ето, че вече ще дойдем. Между другото, вижте в youtube клипчетата от концертите ни в Южна Америка. Ще видите, че сега групата е наистина сработена и духът на групата е възможно най-близък до тозина оригиналния състав. В момента имаме трима музиканти, за които VENOM е приоритет номер едно. Rage ляга и става с мисълта за VENOM, а освен това е невероятен китарист. А да имам човек като Danny зад барабаните е наистина страхотно. Той не просто изпълнява песните отлично, но е и прекрасен музикант сам по себе си. Удря със страшна сила и можете да видите, че тези музиканти изпитват истинско удоволствие от това, че свирят във VENOM. За мен това е страхотно!

0 коментара:

Публикуване на коментар