"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

SAVAGE GRACE и EXUMER - една сбъдната олдскуул фантазия

Когато беше обявен преди 2-3 месеца, този концерт съвсем спокойно можеше да мине за някоя първоаприлска шега. Кой? SAVAGE GRACE и EXUMER? За първи път в България? Групи, несъществуващи от над 20 години? Тези от "Art BG" луди ли са?

Тези, които не вярваха, могат единствено да съжаляват за изпуснатата възможност да присъстват на един от най-смазващите, искрени и съкровени като изживяване и атмосфера концерти. CLAYMORE забиха пред твърде малко, но отдадени фенове своят си "почернен" дет метъл и доказаха за пореден път, че са една от родните групи, на които винаги може да се разчита за качествен съпорт.

Гърците OMEGA направиха изключително добро впечатление на една публика, която почти не ги познаваше. Стилът беше суров траш, с много олдскуул блек атмосфера, на моменти напомняща VENOM и HELLHAMMER. Добрата новина е, че съвсем скоро ще ги видим отново в София, а фронтменът на групата е с български произход.

Към 21:30 на сцената се качиха единственият оригинален член на SAVAGE GRACE - Chris Logue и няколко страхотни музиканти, които попълват настоящият концертен състав на една от най-култовите и ценени 80-арски спийд метъл банди. Феновете в "Open Stage" вече бяха около 150-200 и още от първите акорди запяха класиката "Bound to Be Free". Това отварящо сета парче беше единственото, по време на което звука не беше добър, но още със следващото, всичко с озвучаването беше на прилично ниво. Неистово куфеене, крясъци на екзалтирани фенове и проблясъци на безброй нашивки, на фона на страхотни парчета като "After the Fall From Grace", "Master of Disguise", "Into the Fire", "We Came, We Saw, We Conquered" - това беше обстановката в продължение на около 70 минути безмилостен американски спийд. Chris беше с типичната кърпа на главата, черни кожени ботуши и чисто бяла риза, жестикулирайки с ръце към публиката преди всяко парче. Много приятно впечатление направиха страхотните му вокали и това, че този човек наистина кърви с цялото си сърце за метъл каузата. Всички, които бяха там видяха сълзите, които потекоха от очите му по време на "The Dominatress"... коментарът е излишен. SAVAGE GRACE се сбогуваха с българските си фенове с два жестоки кавъра на "Burn" и "Exciter" (Chris се справи дори с изродските вокали на Halford!!! Респект!).

В 23:10 удари и заветният час чакан от всички фенове на тевтонския траш - дебютът на EXUMER на родна земя. Фронтменът на немците Mem Von Stein (с който имах възможност да си поговоря надълго и нашироко и който е страхотен пич) се раздаде на макс от първата до последната секунда. С откриващата резачка "Winds of Death" пред сцената се заформи страховито меле, което не спря до самия край на шоуто. Вторият албум на Exumer "Rising from the Sea" беше представен от общо 3 парчета, като всички останали бяха от класическия "Possessed by Fire". Имаше и две специални изключения за българските траш фенове - 2 чисто нови парчета ("Devil Chaser" и "Waking the Fire"), които трябва да намерят място в новия албум на EXUMER, очакващ се тази есен. Всеки, който беше дошъл в "Open Stage" тази вечер, стана свидетел на поредното доказателство, че истинската любов към метъла никога няма да умре. Вокалът на EXUMER, без да се замисли, се хвърли в стейдждайвинг по време на едно от парчетата, а феновете бяха от 14-15 годишни момиченца (заклевам се!) до 40-годишни страховито татуирани траш маниаци. Имам един приятел, който е ню-метъл фен и който е твърдо убеден, че феновете на олдскуул метъла са само и единствено над 25-годишни. Е - ако беше видял публиката тази вечер, щеше да получи инфаркт. По време на първия бис - заглавното парче от "Possessed by Fire", около 10-ина фенове (сред които и единият от организаторите от "Art BG"!) се качиха на сцената, смесвайки се с членовете на EXUMER, за да изпаднат в тотална истерия.

Злокобен, автентичен, радикален немски траш за най-отдадените и непримирими фенове на тази музика в България. Да - не бяхме много, но бяхме там, изживяхме поредната страхотна метъл вечер, накупихме си тениски и нашивки и ще имаме какво да разказваме доста месеци наред! Поздравления към "Art BG" за поредният реверанс към колекционерите и феновете на "забравените", но златни групи от 80-те.

0 коментара:

Публикуване на коментар