"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

NEVERMORE - "The Obsidian Conspiracy"

Голямата надежда на метъла – с нов албум! Голямата надежда, че след Maiden, Sabbath, Judas, не всичко ще умре. Това са сиатълците Nevermore с осмия си студен албум (ако броим и мини-то “In Memory”), озаглавен “The Obsidian Conspiracy”. След фурора, който предизвика преди 5 години “This Godless Endeavor”, беше логично групата да си даде дълга творческа почивка, която да ги зареди с достатъчно вдъхновение, за да са в състояние да издадат наследник, който е поне толкова добър, колкото предшественика си. През тези 5 години се случиха 4 значими неща: излязоха страхотното DVD “The Year Of The Voyager” и соловите албуми на Jeff Loomis и Warrel Dane, а Nevermore отново се лишиха от услугите на втори китарист (в “This Godless Endeavor” това беше Steve Smyth).

И така – най-сетне дойде моментът за нова творба, а очакванията отново се вдигнаха до небесата. Поне за мен това бе най-чаканото издание за тази година, заедно с новият Iron Maiden. Още от откриващите плътни рифове на кратичката “The Termination Proclamation”, за пореден път се убеждаваме, че класата на Nevermore е недостижима величина за 9 от 10 групи в жанра. Ударно парче, подходящо за старт на албума, което преминава в тържествено-епичната “Your Poison Throne”. Тук, както и в следващата “Moonrise (Through Mirrors Of Death)”, композицията е разгърната до плашещи нива, с много натовареност на изказа и емоцията. Nevermore, подобно на други мои любимци – Queensryche, умеят до съвършенство на концентрират това, което искат да кажат в рамките на 4-5 минути, като в крайна сметка резултатът е една запомняща се песен, а не сбор от технична претенциозност. В тези 2 парчета особено ясно изпъква една от основните разлики между “The Obsidian Conspiracy” и двата му предшественика – китарните сола на Loomis са много структурирани, хармонични и мелодични. Докато в предишния албум при солирането имаше една идея показност в повече, тук всичко е подчинено на песенната идея и на цялостното настроение на конкретното парче. “And The Maiden Spoke” впечатлява с обичайно великолепните вокали на Warrel, както и със страхотен текст, а “Emptiness Unobstructed” е без съмнение песента с най-химнов припев в албума. В “The Blue Marble Аnd Тhe New Soul” депресията достига вселенски измерения, а цялостния развой на парчето е композиран изключително майсторски, като кулминацията е потресаваща. “Without Morals” отново удря с много запомнящ се припев (може би малко по-„хитов” от очакваното) и с безспорно най-доброто соло в албума. Това, че мелодията в солата е насложена от поне 2 китари, ме навежда на мисълта, че е много възможно за турнето отново да бъде привлечен втори китарист. “The Day You Built The Wall” е поне за мен най-незапомнящата се песен в албума, която е композирана по един тертип, от който музиканти с таланта на сиатълците могат да направят още 30 подобни парчета с лекота. Това не означава в никакъв случай, че парчето е слабо. Тази песен, както и откриващата, за разлика от останалите осем, просто не фрапират с оригиналност и неочакван обрат при структурирането на китарните и вокалните мелодии и са единствените парчета, които не носят потенциала на останалите да допринасят с нови усещания при всяко следващо слушане.

Албумът завършва с великолепната и най-разнообразна откъм смяна на темпото “She Comes In Colors” и едноименната композиция, която е абсолютен триумф на класата на ритъм-секцията на Nevermore. “The Obsidian Conspiracy” е най-бързото (почти траш) парче в новия албум, с рифове, мачкащи като валяк и виртуозни сола, изпълващи по-голямата част от тези 5 минути метъл съвършенство.

Все още е рано да се каже дали този албум е най-добрият в дискографията на Nevermore. Това, което мога спокойно да заявя е, че “The Obsidian Conspiracy” е албум, достоен да бъде издаден с логото на Nevermore върху обложката. А това не е малко, когато си вдигнал летвата, толкова високо, че може да бъде надскочена единствено от теб и никой друг. В един свят на „копи-пейст” албуми и все по-малко ярки творчески индивидуалности, Nevermore продължават да са глътка свеж въздух, предлагайки поредната колекция от музика, която може да бъде наречена изкуство и която няма да омръзне след третото слушане.

9/10

0 коментара:

Публикуване на коментар