"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Забравените олдскуул класики - част 2

След като публикувах топ 10 на забравените метъл класики, имаше много въпроси защо съм пропуснал тази или онази група, затова продължавам със следващата десетка...

ANGEL DUST – “Into The Dark Past”, 1986

Това е наистина легендарен албум за цялата немска хеви, спийд и траш метъл сцена. ANGEL DUST са една от най-тачените от феновете групи, които продължиха да са с култов статус дори след като значително смекчиха стила при реформирането си в края на 90-те. Тук обаче говорим за спийд метъл от най-висока класа, на границата на траша. Всяко от 7-те парчета (плюс интро) се отличава със страхотни мелодии, безмилостно темпо и зверски рифове, повлияни от ранната METALLICA. “Into The Dark Past” все още не е преиздаден официално на диск, което превръща оригиналното издание на винил в една от най-търсените колекционерски рядкости сред метъл маниаците. Това е албум, който никога не омръзва и може да намери място в колекцията както на всеки фен на класическото хеви, така и в тази на най-умопомрачения SLAYER фанатик. Тази година чакаме нов албум от ANGEL DUST, въпреки че от оригиналния състав на бандата в момента е останал единствено барабаниста Dirk Assmuth.

Непременно чуйте: “Legions Of Destruction”

AGENT STEEL – “Skeptics Apocalypse”, 1985

Не можех да повярвам на късмета си когато преди няколко години Century Media преиздадоха първите два култови албума на AGENT STEEL и си ги купих веднага с настървение. Това е групата на уникалния китарист Juan Garcia, който можете да чуете в още две легендарни олдскуул банди – ABATTOIR и EVILDEAD. Скоростта на свирене е внушително висока, почти траш, но това, което отличава AGENT STEEL най-много от множеството са невероятните, пронизително-високи на моменти вокали на John Cyriis. Понякога ми напомня на малко по-грубоватичък и рязък Geoff Tate. Композициите са изпипани превъзходно, двойните китарни сола Kilfelt-Garcia са навсякъде, а ритъм секцията е неуморна и удивително прецизна като за дебютен албум. Мелодия, скорост, мейдънски двойни китари и уникален вокал – това са AGENT STEEL!

Непременно чуйте: “Agents Of Steel”

HOLY TERROR – “Mind Wars”, 1988

Интересен факт е, че единият от китаристите в дебюта на AGENT STEEL – Kurt Kilfelt – е основателят на HOLY TERROR. Една от най-самобитните и оригинални като звук американски спийд/траш банди, за съжаление момчетата оставят зад себе си само два студийни албума. “Mind Wars” e вторият от тях и смазва от първата минута с френетично изсвирени китарни партии и комплексна структура на парчетата. В този албум няма нищо шаблонно и няма начин да скучаете дори за миг. Границата между спийда и траша отново е трудно доловима, но доколкото и тук мелодията е силно застъпена, може би е по-логично да говорим за спийд метъл. Вокалите са също много специфични, с много изразност и въздействие. Наистина е жалко, че толкова много талант не намира израз в повече албуми, защото HOLY TERROR са една от американските банди с най-голям потенциал в края на 80-те.

Непременно чуйте: “The Immoral Wasteland”

ABATTOIR – “Vicious Attack”, 1985

Ето този албум е истинска забравена олдскуул класика. Втората група в класацията, в която е замесен Juan Garcia, ABATTOIR също се отчитат само с два албума в средата на 80-те, преди да потънат в забвение. Дебютът “Viciois Attack” е доста по-суров като звук и предлага по-праволинеен и хеви-метълски като подход спийд метъл в сравнение с AGENT STEEL. Тук акцентът е повече върху ударната сила и агресията при изпълнението на парчетата, отколкото върху китарните дуели. Има и нещо много пънкарско като настроение в този албум. Труден е за намиране, но си заслужава усилията. Групата в момента е активна и чакам с интерес нещо ново, а дотогава можете да хвърлите едно ухо на трашърите ANGER AS ART, където се подвизава вокалът Steve Gaines.

Непременно чуйте: “Vicious Attack”

DESTRUCTOR – “Maximum Destruction”, 1985

DESTRUCTOR в никакъв случай не са нито най-техничарската, нито най-сложната като композиции, нито групата с най-силен вокалист в класацията, но те компенсират всичко това с неподправен, истински, чист изблик на енергия и ентусиазъм. Дебютът им “Maximum Destruction” дори не е най-силният албум в дискографията им, но съм го поместил тук защото е издържал теста на времето, за разлика от наистина невероятният им последен албум от 2007-ма – “Forever In Leather”. Стилът е корав, американски спийд метъл, с много надъхани вокали и кадърна ритъм секция. Преди 2 години ги гледах наживо на фестивала Wacken Open Air и от шоуто им усетих на 100% що е то истински, неподправен, безсмъртен олдскуул метъл. За 26 години имат само 3 албума, но всеки от тях носи духа на музиката, която всички обичаме.

Непременно чуйте: “Destructor”

IRON ANGEL – “Hellish Crossfire”, 1985

Отново германци. И те като американските си събратя събират сили само за два албума, но какви! И досега сред феновете на спийд метъла се носят легенди за “Hellish Crossfire”, който е толкова обичан албум, че една банда от младите надежди на немската траш сцена се е кръстила именно на него. В музиката на “железните ангели” има страшно много класическо хеви в стил ACCEPT и JUDAS PRIEST, но скоростта е завишена значително, а вокалите са доста минималистични. Безспорният талант на групата да композира запомнящи се мелодии, градящи се на основен риф, който се повтаря многократно в хода на песента, класически звучащите китарни сола и неоспоримото качество на самите песни, превръща дебюта на IRON ANGEL в най-несправедливо забравената класика на немския траш и спийд.

Непременно чуйте: “The Metallian”

LOUDNESS – “The Law Of Devil’s Land”, 1983

Сред мнозинството от траш и спийд албуми в тази десятка, едно от двете изключения е този албум на японците LOUDNESS. Реших да включа третият им албум, в който те все още пеят на родния си език и който е смятан от мнозина за най-доброто в творчеството им. LOUDNESS са незаслужено пренебрегвани от години заради японския език, но мога с ръка на сърцето да твърдя, че “The Law Of Devil’s Land” е един от най-силните хеви метъл албуми от златните години на стила. Усетът за мелодия е уникален, като във всяко едно от деветте парчета ще откриете или безумно соло на Akira Takasaki или незабравим припев, който ще си припявате дни наред. А в крайна сметка текстовете изпети на японски са една чаровна подробност, която допълнително отличава LOUDNESS от десетките хеви групи по това време.

Непременно чуйте: “In The Mirror”

PARADOX – “Heresy”, 1989

PARADOX са считани за немския еквивалент на METALLICA, което според мен не е много далеч от истината, с уговорката, че става въпрос за “старата” METALLICA. Подобно на повечето групи в класацията, немците издават само два албума в “класическия” си осемдесетарски период, преди да възкръснат в началото на новото хилядолетие. Вторият им албум “Heresy” е без съмнение най-стойностната музика, която успяват да сътворят за четвърт век кариера. Говорим за техничен, много мелодичен траш, с вокалист, който упорито се стреми да пее, като освен това демонстрира и доста завидни умения на китарата. Солата са наистина невероятни! Въпросният Charly Steinhauer е единственият останал оригинален член на бандата, но имайки предвид страхотният миналогодишен албум, едва ли смята скоро да се отказва. Жалко, че наскоро се разминахме на косъм да ги видим в София, но… кой знае?

Непременно чуйте: “Heresy”

S.D.I. – “Sign Of The Wicked”, 1988

Много пънк настроение, купонджийски текстове, недотам добра продукция и незабравими спийд класики – това е вторият албум на немците S.D.I. Шестминутната “Coming Home” звучи като извадена от първия “Keeper” на HELLOWEEN или от “Port Royal” на RUNNING WILD, изсвирена двойно по-бързо и без претенция за сложна структура и разгърнатост на композициите. Парчетата в “Sign Of The Wicked” се градят на изумително простовати на пръв поглед мелодии, които обаче безкомпромисно заемат място в съзнанието на слушателя и отказват да излязат оттам с дни наред. S.D.I. оставят зад себе си само три албума, които обаче са сред най-обичаните от ценителите на качествения метъл с по-небрежно и неглиже отношение към света.

Непременно чуйте: “Coming Home”

TRANCE – “Power Infusion”, 1982

Този албум на немците TRANCE ме свари абсолютно неподготвен. Признавам си. Не бях запознат дори и малко с историята на тези германци, когато по някаква случайност чух в youtube “Heavy Metal Queen”. Това което ме връхлетя е страхотен, много мелодичен, изсвирен с професионализъм и стръв, класически немски хеви метъл! След като прослушах почти цялата дискография на TRANCE, за мое разочарование се оказа, че “Power Infusion” е единствен проблясък на гениалност у бандата. Е – не са единствените, които успяват да създадат само един класически албум, затова нека не ги виним. Тук всяко парче без изключение е великолепен израз на това което обичаме най-много у немската тежка школа. Бих оприличил TRANCE на един доста втежнен и метализиран вариант на SCORPIONS, но това е доста условно. Припевите са жестоки, китарите са като изсвирени от ветерани в жанра (говорим за едва вторият им албум!), а балада като “Children Of Illusion” допълва по перфектен начн цялостното впечатление от този албум. Намерете си този бисер и няма да съжалявате.

Непременно чуйте: “Storm & Thunder”

3 коментара:

Анонимен каза...

Bate Haro каза:

Много интересен и внимателно поднесен подбор ,и то на заслужили метъл албуми на култови олдскул тру метъл банди-поздравления!
За мене повечето от тези групи са били винаги любими,но най-хубавото на такива представяния на забравени класики е,че по-младите могат да се докоснат до култовата магия на 80тарските легендарни години на тежката музика и да попият от опита,свежестта и силата на неподправената ,чиста и мощна праведна музика!

Анонимен каза...

Izviniavam se za zabelejkata,no albumat na Angel Dust go ima za prodan na CD!

Стоян Цонев каза...

Ако го има на CD, то не е официално издание, а буутлег. Въпреки това е изключително трудно да се намери дори буутлега.

Публикуване на коментар