"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Лекарска наглост!!!

Вчера пак се възмутих. Взе да ми се случва често, хаха! Гледах новините и от коментарите разбрах, че лекарите „взимат неприлично високи заплати”! Представяте ли си? Как е възможно!!!!! Средната заплата на лекарите в една от най-големите университетски болници била над 3 500 лева! УЖАС! Този факт е възмутил до такава степен някои хора от ръководството на държавата, че те са предложили и дори вече наложили официално идеята си в държавните болници да се сложи ГОРЕН ПРАГ на заплатите от именно 3 500 лева.

Как не ги е срам? Не спирам да се изумявам как може да съществува толкова човешка злоба и завист в България. Всеки, който е нещо повече от другия, трябва да бъде смачкан и натиснат надолу. Ето – сега имало хора в държавата, които взимат много високи заплати, затова трябва да ги „изравним” силово с останалите, за да не надигат глави над общата мизерия. Да, осъзнавам отлично факта, че в държавните болници има мениджъри, повтарям – МЕНИДЖЪРИ – които взимат неоправдано високи, раздути лично от тях щатни заплати и в този случай държавата следва да се намеси със строг контрол на начина, по който се определят тези заплати. Но не може правителството (с изключение на виновно оправдаващия се здравния министър) и медиите да изказват позиция на възмущение, че ЛЕКАРИТЕ взимали високи заплати? Някой замисля ли се, че тези хора учат над 7 години, за да придобият специалност? Някой замисля ли се за стреса, на който са подложени ежедневно, носейки отговорност за здравето на човешки същества?

Не 3 500, а дори 35 000 са недостатъчно в някои случаи, за да бъде справедливо възнаграден трудът на тези хора. Всяко правило си има изключение. И сред лекарите има некадърни и недобросъвестни. Но не може да съдим за общото според изключенията. Точно заплатите на лекарите ли са огромният проблем пред държавата и ни спъват да излезем от кризата?? Не се ли замисля някой, че като се сложи горен праг на заплатите, всеки кадърен лекар ще потърси веднага работа в частните болници, където такъв праг няма как да бъде наложен (въпреки, че вече почвам да се съмнявам и в това – сянката на комунизма се показа иззад ъгъла след вчерашните крилати идеи). А след като това се случи, всички ние ще предпочетем да лекуваме себе си и близките си при по-способните лекари, за МНОГО ПОВЕЧЕ пари – в частните болници.

Това е... явно за българина е далеч по-логично и по-комфортно да се чувства равен сред свои в мизерията си, отколкото да се стреми да достигне по-добрите от него. Все по-логична в светлината на вчерашните коментари ми изглежда стъпката да намалим имотите и заплатите на интелигенцията, за да направим живота на пролетариата по-лесен в условията на криза….. страшничко, нали?

14 коментара:

Рая Петрова каза...

Обикновено ние българите имаме своя позиция по всички наболели проблеми в държавата ,но нямаме смелост.Нямаме смелост да изправим глава и да изкажем позицията си.Предпочитаме да мине като вид клюка сред приятелите ни с надежда ,че никой няма да разбере какво сме казали.Радвам се ,че тук виждам нещо различно.Млад ,красив човек с гордо изправена глава изказващ без страх своята позиция.Не просто ,за да каже нещо ,а защото има какво да каже.Напълно те подкрепям и споделям казаното от теб.Лошото е ,че за едни неща да се наречеш българин звучи гордо ,но за други по-добре да не се знае какъв си.Продължавай все така.Бъди себе си и не се страхувай да казваш истината.Ти с гордост може да се наречеш българин,защото си от малкото ,който останаха.

Анонимен каза...

болниците доклкото знам са търговски дружества, тоест работят на пазарен принцип и следователно не трябва да се меси държавата в заплатите им. Иначе се изкривява пазара.
Направо да отказват държавните субсидии ако има такава и да си действат напълно самостоятелно.
Калоян

Анонимен каза...

в частните болници поне ти дават касова бележка за парите, които им плащаш! а тия хем си имат високи заплати, хем си изискват "благодарност". не са за защитаване... невинни няма. това е грозната действителност.

Анонимен каза...

А как ли е положението със държавните служители работещи с евро фондове .....невинни няма

Стоян Цонев каза...

Положенето с държавните слушители, работещи с еврофондове е същото. Огромна злоба и завист, как може едни 30-годишни млади хора да взимат (уж) двойно повече от лелите с 20-годишен стаж, които стават само за машинописки и не могат да излязат от номенклатурния си начин на мислене. Ясно е, че работещите с еврофондовете са трън в очите на всички - пак по същата причина като с лекарите. Желателно е да им намалим заплатите и да мизерстват като всички останали държавни служители, вместо да се помисли как да се съкрати огромния щат, и половината останали хора да са наистина кадърни и способни. А с парите, които са останали от заплатите на съкратените некадърници, да се вдигнат заплатите на останалите способни хора. Но.... никой не иска да го направи.

Анонимен каза...

А дали само официалните заплати на държавните служители, работещи с еврофондове, са единствените им доходи?! Нека не се задълбават някои въпроси, за да не се окаже, че всеки втори е маскара. Колкото до лекарите - всеки да се оценява според реалните му заслуги. И нека не си кривим душите - има медици, които със знанията си могат да те изкарат от болницата единствено с краката напред.

Стоян Цонев каза...

Значи правилното според теб е, щом има недобросъвестни и некадърни лекари и евро-чиновници, да накажем всички наред с голямата тесла, за да се научат??? Защо да не се задълбават тези въпроси? Нека се задълбаят - обществото има интерес от това.

Както съм написал, аз съм за много строг контрол върху източниците на доходи и ако има нарушения, всеки да си носи последствията. Същото важи за работещите в еврофондовете. Но ти цитираш некадърните лекари като изключение и правиш съждения и изводи за общото професионално съсловие на лекарите на базата на изключението. А това е тотално погрешно. Нека следят изкъсо работещите с еврофондове и накзват тези, които нарушават закона. като гледам обаче, още никой не е влязъл в затвора (справка - отново снощните новини).

Анонимен каза...

Колко хиляди души годишно са със сгрешени диагнози от т.нар. "специалисти"?! Никой обаче не говори за тези неща, защото не са удобни теми за афиширане пред обществото. Да не говорим за рушветите, които някои лекари директно си искат като втора такса. А за еврофондовете, ако се установят всички служители, които неправомерно си докарват втори "доход" на гърба на държавата, сигурно министерствата ще останат без чиновници.

Стоян Цонев каза...

Идеята на материала ми беше не да защитавам недобросъвестността и опитите за корупция, а да изразя възмущението си от типичната за българина завист от "този, който е нещо повече от мен".

Тъпото в снощния репортаж и коментарите на всички беше тълкуванието на проблема. Проблемът НЕ Е в това, че има корумпирани и некадърни лекари. Проблемът за тях е, че ЛЕКАРИТЕ ПО ПРИЦИП, ВСИЧКИ ЛЕКАРИ взимали много големи заплати. За българина не е важно дали някой е корумпиран или некадърен - важното е да не взима по висока заплата от него.

Анонимен каза...

Идеята на моят коментар беше "този, който има повече, а не го заслужава". Както знаем - грешките на лекарите са 2 м. под земята.

Стоян Цонев каза...

Точно защото грешките им са 2 метра под земята, трябва да се направи всичко възможно да ни лекуват най-способните и кадърни лекари. Едва ли като им сложим таван на заплатите ще ги мотивираме да станат по-добри, по-отговорни и по-малко корумпирани.

Анонимен каза...

Досега не са се мотивирали, та тепърва ли?!

Анонимен каза...

Във въпросната болница, средната заплата дори не е някъде около посочената.Защото между тази на кардиохирурга-35000 и гинеколога-600,сметнете колко е.
Правилно ли е в една и съща болница да има такава разлика в заплатите.И дали част от останалите клиники не заплащат скъпите удоволствия на кардиохирурзите...

Анонимен каза...

Убеден съм,че има много кадърни,подготвени и отдадени на професията си лекари-специалисти!
Разбира се повечето работат в частни болници-именно заради високото възнаграждение!
Има и такива,които са останали и на държавна работа-по-скоро за престиж,но са принудени допълнително да работат и на частно,за да могат да получават по-добри доходи.
Най-зле като компетенция,отношение към пациента,полагане на болнична грижа са общо-практикуващите лекари(джи пи),като повечето от тех са достатъчно мързеливи и неспособни.
Разбира се има и малцина отговорни,сериозни и подготвени активни отдадени на работатат си джи пита.
Но истинските специалисти,които работат в кабинетите,на операционната-там където решават живота и спомагат за неговото опазване-са поставени в мизерни болнични условия с остарели апаратури,в олющени кабинети и не достатъчно високи възнаграждения-това е истината!
Аз мислим,че за съжаление здравеопазването в БГ е много закостеняло,здравната система е почти неефективна,корупцията е повсеместна,услугите и лекарствата -скъпи,та прескъпи,а нивото на обслужване-плачевно в повечето здравни заведения;а комунистическите прийоми и архаични командно-административни методи все още спъват здравната реформа и смазват системата!!!
Колкото повече задълбаваме и вадиме на показ слабите места на системата и управлението,толкова по-добре-нека има дебат и да се активизира здравната реформа-в резултта на активното гражданско общество!

Бате Харо

Публикуване на коментар