"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Топ 10 най-велики прогресив метъл албума

Ето я и поредната класация. Този път за прогресив метъл албуми. Подчертавам, че тук съм включил албуми и групи, които без никакви условности могат да бъдат наречени МЕТЪЛ. Също така, съзнателно ограничих участието тук на някои дет и блек метъл албуми, които също звучат доста прогресарски. Някои от групите по-долу, можеха да участват с поне 2 албума в топ десетката, но реших, че ще е по-интересно, ако сложа лимит от един албум за група. Да започваме:

1. QUEENSRŸCHE – “Operation: Mindcrime”, 1988

Сигурен съм, че знаехте предварително кой албум ще е номер 1 в подобна класация, нали? Този албум до много голяма степен изчерпва изразните средства в стила, като на всичкото отгоре музиката е подплатена с уникална текстова концепция. Парчетата преливат с лекота едно в друго, китарните мелодии са вълшебни, а вокалите на Geoff Tate.... остават единствени и неповторими. Ако искате тепърва да се запознаете със стила и да чуете само един албум, от който да разберете дали това е вашата музика, трябва да започнете именно от “Operation: Mindcrime”.

Непременно чуйте: “Eyes Of A Stranger”

2. CRIMSON GLORY – “Trancsendence”, 1988

С вторият си албум, култовите американци рафинират още повече музиката от едноименния си дебют и ни предлагат едно кристално чисто звуково превъплъщение на изяществото. Тук има и много класически метъл, но изсвирен с прогресив настроение, гениален усет за мелодия и точно толкова тежест, колкото е необходима, за да харесате албума дори ако сте спийд и траш фенове. Тук пее един от най-великите гласове в метъла – Midnight – който миналата година напусна този свят.

Непременно чуйте: “Where Dragons Rule”

3. SHADOW GALLERY – “Carved In Stone”, 1995

С този албум се убедих, че в прогресив метъла съвсем не всичко се изчерпва с QUEENSRYCHE и DREAM THEATER. В музиката на SHADOW GALLERY е концентрирана агресията на американския пауър метъл, която обаче е съчетана по великолепен начин с нео-класически похвати при композирането и страхотни инструментални пасажи. Слушайки “Cliffhanger”, в съзнанието ми винаги изникват страхотни природни картини и усещане за необятност и сила. Жалко, че групата никога не е представяла страхотното си творчество наживо.

Непременно чуйте: “Cliffhanger”

4. PSYCHOTIC WALTZ – “Bleeding”, 1996

Много големи!!! Трудно е да се опише с думи музиката на PSYCHOTIC WALTZ. Самото име на групата подсказва, че става въпрос за нещо необикновено. В тази класация нарочно включих най-лесносмилаемият им албум, за да ви е по-лесно да ги възприемете, ако ги чувате за първи път. Докато в първите 3 албума е заложено на неописуемо технично свирене, епични и с огромен размах композиции, то в “Bleeding” настроението е минорно, носталгично, тъжно. Духът на PINK FLOYD и JETHRO TULL е просмукан във всяко едно от парчетата, които въпреки всичко си остават безпогрешен PSYCHOTIC WALTZ.

Непременно чуйте: “Faded”

5. DREAM THEATER – “Images And Words”, 1992

Безсмъртна класика. За мен този албум ще си остане най-доброто, което DREAM THEATER създадоха. Тук няма претенция за композиране на безкрайни опуси, няма показност “вижте колко добре можем да свирим на инструментите си” – има само осем невероятно силни композиции, които тук, може би за последен път в творчетвото на THEATER, могат да се нарекат “песни”. Този албум пренася прогресив метъла в десетилетието на 90-те и със страшна сила заявява, че стилът никога няма да умре.

Непременно чуйте: “Pull Me Under”

6. FATES WARNING – “The Spectre Within”, 1985

Съвсем ясно виждам как феновете на групата повдигат възмутено вежди при този мой избор на албум. Ами да – John Arch и албумите с него зад микрофона винаги ще си останат най-новаторските и уникални по звучене техни творби. Възприемам първите 3 албума на FATES WARNING като логично продължение на това, което QUEENSRYCHE започнаха в “The Warning”. Великолепни вокали, епика и тежест при композирането, множество смени на темпото, майсторски сола, фентъзи текстове и страхотна ритъм секция са елементите, които превръщат “The Spectre Within” в незабравим албум.

Непременно чуйте: “The Apparition”

7. SYMPHONY X – “The Divine Wings Of Tragedy”, 1997

Ето ги по-тежките и структурирани DREAM THEATER. Тук класическия американски пауър и прогресива са в равни дози, но крайният резултат е умопомрачителен. Michael Romeo е един от най-добрите инструменталисти и композитори в метъл сцената въобще. Няма как да не харесате този албум ако сте фонове на класическото мелодично хеви на HELLOWEEN, но в същото време се подгответе за много разнообразие при китарните мелодии. SYMPHONY X са може би най-достъпната за хеви феновете група в класацията, което обяснява и защо са толкова обичани и сред почитателите на доста по-различни стилове.

Непременно чуйте: “Sea Of Lies”

8. MASTODON – “Crack The Skye”, 2009

Този албум намери мястото си и сред най-доброто за изминалата година. “Crack The Sky” е първата творба на американците, която може да бъде наречена с чиста съвест “прогресив-метъл”, тъй като предишните им неща бяха доста екстремни за тази категория. В този албум е постигната перфектната симбиоза между тежестта на ритъм секцията, нетипично-екстремните за стила вокали и трудно-смилаемите интелектуални прогресив-рок похвати на KING CRIMSON, YES и дори MARILLION.С този албум MASTODON направиха огромна крачка напред в развитието си и вече само можем да гадаем колко големи могат да станат.

Непременно чуйте: “Crack The Skye”

9. EVERGREY – “Recreation Day”, 2003

Швеция се отчита много силно с две уникални групи в края на класацията. EVERGREY, подобно на колегите си от SYMPHONY X успяват да намерят баланс между тежкото хеви и прогресив метъл постройките в музиката си. Разликата тук обаче е чувството на депресия и носталгия, с което са пропити албумите на EVERGREY. “Recreation Day” е много тъжен албум. Китарите са режещи и много здрави, клавирите са отчетливи, но в никакъв случай натрапчиви, но това което прави тази група толкова добра са изключително емоционалните вокали на Tom Englund. Все още ме е много, много яд, че не успях да ги видя когато гостуваха в София…..

Непременно чуйте: “Blinded”

10. OPETH – “Blackwater Park”, 2001

Започнаха като дет метъл, но намериха себе си именно с този прекрасен албум. Петият албум в дискографията на OPETH все още предлага екстремни вокали от Michael Akerfeldt, но музиката е изведена на коренно различно ниво в сравнение с много по-еднопластовите изблици на бруталност в “Orchid” и “Morningrise”. Китарите разказват приказни истории, пропити с толкова атмосфера, че можеш да я режеш с нож. Това е музика на самотата и меланхолята, която не е подходяща за споделяне с компания. Пуснете си този албум някоя снежна зимна вечер, сипете си едно уиски и..... мечтайте.

Непременно чуйте: “Harvest”

4 коментара:

Анонимен каза...

taka i taka si po4nal napravi i klasaciq nai veliki hard rock albuma tam moe da ima6 po golam uspeh

Стоян Цонев каза...

Аз се задоволявам и с този успех, който имам до момента :))) Нека не бъдем максималисти ;)

Анонимен каза...

ok nadqvam se da ne sum te obidil

Стоян Цонев каза...

Не, разбира се :) Критика трябва да има :)

Публикуване на коментар