"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с BLAZE BAYLEY

Здравей, Блейз. Новият ти албум “Promise and Terror” ще бъде факт след няколко дни. Той се явява музикално продължение на по-тежката насока на “The Man Who Would Not Die”. Съгласен ли си?
- Да. С момчетата от групата сме заедно вече доста време и със сигурност продължаваме с влиянията от “The Man Who Would Not Die” и последвалото го турне. Искахме да продължим с този по-тежък звук, но и да запазим текстовете си искрени и честни, като разказваме някаква история във всяко едно парче. Всички много се гордеем с “Promise and Terror”.

В същото време, смятам, че новият албум е по-мрачен и меланхоличен. Има повече средно-темпови песни и текстовете са откровено песимистични.
- Този албум разказва реални истории. “God Of Speed” например е много позитивна песен, но “1633” е доста трагична. Последните четири парчета в албума са свързани тематично и разказват една история изпълнена с трагизъм, но в същото време са много искрени. Някои хора ги намират за твърде мрачни, а други пък ги намират за бързи – всеки ги възприема лично. Тези парчета следват една тема за спасението, което си намерил в любовта и как изведнъж губиш тази любов и започваш да търсиш нов път в един свят, който вече ти е чужд. Става въпрос за търсене на изход от депресията и мрака на човешката душа.

Имаш солиден състав от амбицирани музиканти. С тях имате записани два студийни и един концертен албум. Каква е химията вътре в групата?
- Страхотна е. Всички пишем и композираме заедно, без значение чия е идеята. Пробваме различни идеи в студиото и се разбираме добре. Стремим се към едно и също нещо – да разказваме истории с музиката си и да бъдем искрени. Надявам се, че когато чуят албума, феновете ще разберат, че всяка песен е стойностна сама по себе си и те отнася на уникално музикално пътешествие.

Както споменах, последните ти два албума са доста по-тежки като звучене от всичко, което си записвал в миналото – плътни китари и зверска ритъм секция. Мислиш ли, че основната причина за големия успех на “The Man Who Would Not Die” е тежкия звук или по-скоро го отдаваш на качеството на самите композиции?
- Тежкият звук е част от причината. Дейвид и Нико са свирили дет метъл преди, а Лари е луд фен на MOTORHEAD. Тези влияния допринасят за все по-агресивното звучене на музиката, което обаче пасва отлично на текстовете.

Любимото ми парче от новия албум е “Surrounded By Sadness”, а друго много силно е “Comfortable In Darkness”. Всички знаем за личната трагедия, която ти преживя преди няколко години (б.а. Тогава от рак почина съпругата на Блейз Бейли). Музиката ли е единственото нещо, което те спасява от духовната тъмнина, дори за малко?
- Едно от нещата, които ми помогнаха, беше, че по време на турнето много фенове споделиха с мен, че това което харесват и ценят много е, че текстовете ми са много искрени и честни. Много от песните пресъздават мои собствени чувства и емоции. За мен беше важно да знам, че хората усещат това и винаги съм се стремял да бъда колкото е възможно по-искрен, дори това понякога да е трудно. Пресъздавам в албума това, което е в сърцето ми. Правя това заради феновете и се надявам, че когато чуят “Promise and Terror” ще разберат колко честен албум е. Ще разберат, че това израз на една душа, която страда и търси начин да се излекува.

Защо реши да издадеш последните си няколко албума чрез своя собствен лейбъл? Това не е ли в ущърб на добрата промоция и дистрибуция?
- Нито един от албумите ми не е бил добре рекламиран или разпространяван. Моята цел в този момент е да свиря наживо на колкото е възможно повече места. Искам да свиря в групата си в България, пред колкото е възможно повече хора. Всъщност за мен няма никакво значение колкото голяма ще е залата или клуба. Искам просто да се видя с феновете в България, които са вярвали в мен и са ме подкрепяли. Точно затова нямам желание да съм част от мейнстрийма и звукозаписния бизнес, защото това, от което той се интересува е продажбата на албуми. Това, което искам аз е да правя турнета, да изпълнявам музиката си и да се срещам с феновете. Ние сме концертна, а не студийна група и ако не правим концерти, все едно не съществуваме. Записваме в студио, за да имаме нови песни, които да представим наживо пред феновете. Сега, с този нов албум, за първи път албумът, турнето и промоцията достигат до феновете по едно и също време. Дори когато бях при SPV/ Steamhammer, тези неща не се случваха по едно и също време. Дори да сме съвсем малък лейбъл, аз разчитам на феновете и на тяхната преценка дали заслужаваме подкрепата им. Ще свирим в Гърция през декември и се надявам да минем и през България по това време.

Блейз, винаги съм искал да те питам какво е мнението ти за начина, по който Брус Дикинсън интерпретира песни от албумите “X Factor” и “Virtual XI”?
- Изпитвам огромен респект към Брус, той ми е приятел и велик певец с легендарен статус. Той интерпретира нещата по негов собствен начин. Когато бях в IRON MAIDEN, аз също интерпретирах неговите песни по мой начин. Моите фразиране и начин на дишане са по-различни от тези на Брус, а гласът ми е с много по-различно звучене от неговия. Моят глас е мрачен и емоционален, глас на трагизма и меланхолията, с много мрачен заряд. Брус има различен глас. Когато записвахме “X Factor” и “Virtual XI”, Стив Харис композираше тези албуми с идеята за моя глас в главата си. Когато той работи с Брус Дикинсън, композира с различна нагласа. Има огромна разлика, но още веднъж казвам, че Брус ми е много добър приятел и го уважавам изключително много.

Последните ти два албума, както и “Silicon Messiah”, звучат наистина много вдъхновено. Имаше ли пълноценна възможност да допринасяш със собствени музикални идеи в IRON MAIDEN или след това използва някои от тях за “Silicon Messiah”?
- Докато бях на турнето “Virtual XI”, записвах на i-pod-а си някои идеи, по които възнамерявах да работя след това заедно със Стив Харис и Яник Гърс. Това бяха някои текстове и мелодии, които по-късно реализирах именно в албума “Silicon Messiah”.

Благодаря ти за това интервю, Блейз, както и за възможността, която предостави на радио Z-Rock да разполагаме с парчетата от албума толкова рано преди той да бъде издаден официално.
- Искам да кажа едно голямо „Благодаря” на всички фенове в България за търпението и подкрепата. Очаквам с нетърпение да свирим при вас и да се срещна с всички фенове!

0 коментара:

Публикуване на коментар