"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Топ 10 на забравените метъл класики или с други думи.... ТОТАЛЕН ОЛДСКУУЛ!!!

Съвсем наскоро ми дойде идеята за тази класация. Запалих се от олдскуул инвазията, която направихме с Бате Харо във фейсбук. Убеден съм, че има страшно много качествени групи, които останаха забравени с течение на времето. Просто понякога в живота се получава така, че късметът подминава някои групи, които заслужават да го имат много повече от други. Сигурен съм също така, че много от вас не са чували за някои от албумите и бандите по-долу и ще останат приятно изненадани от това, което ще чуят. Предлагам ви един преглед на 10 албума, които имат място в колекцията на всеки един фен на хубавата музика, без да са подредени по качество:

OMEN – “Battle Cry”, 1984

Дебютният албум на американците OMEN присъства в абсолютно всяка една класация за най-добрите пауър-спийд албуми на всички времена. За съжаление, след само 3 великолепни албума, ги напуска уникалният певец J.D Kimball, след което излиза още един албум и групата потъва в забрава. Днес OMEN отново са активни, но не са това, което бяха, а големият J.D. вече не е между нас… “Battle Cry” е безупречен пример за това какво представлява спийд метъла. Незабравими мелодии, почти траш скорост, прекрасни сола и изключителен глас, който с всяко парче разказва някаква фентъзи история. Всеки път като си пусна този диск, изпадам в екстаз от зверския, истински МЕТЪЛ, който се сипе от високоговорителите. Яд ме е, че вече няма такива групи…

GRIFFIN – “Flight Of The Griffin”, 1984

Тези също са американци и имат само два албума. Това е дебютният, който е и връх в творчеството им. “Flight Of The Griffin” e перфектната симбиоза между IRON MAIDEN и SLAYER – агресивно свирене, тежки и бързи рифове, но също така мелодии, които те карат да отвориш уста от изненада и удоволствие. GRIFFIN съвсем не са една от многото американски пауър групи, а впечатляват от първите няколко минути със самобитност и оригинално звучене. Пуснете си “Judgement Day” и ще разберете.

SAVAGE GRACE – “Master Of Disguise”, 1985

Изразът „абсолютен култ” е измислен именно за тази група. Имат само 2 албума, всеки от които с различен вокалист, но без компромиси с музиката. Може би най-близки по звучене до ранните OMEN (няма нищо случайно, защото в първото мини-албумче на SAVAGE GRACE на китарата е Kenny Powell от OMEN), тези легенди правят перфектния спийд албум още с дебюта си, който съм включил в класацията. Онзи ден си пусках “Fear My Way”, която направо ме посече с неподправения изблик на младежка енергия. Най-якото е, че през април ще ги гледам на също толкова култовия немски фестивал Keep It True.

DEATHROW – “Raging Steel”, 1987

Време беше да се прехвърлим на немска земя, за да ви запозная с тази страхотна траш банда от 80-те. Медиите им обръщат по-сериозно внимание едва с третия албум, който е доста техничен прогресарски траш, но на мен си ми остава любим вторият. По-праволинеен като изказ, но пък с безспорно разпознаваем стил. Изслушал съм толкова много траш, че трудно нещо може да ме изненада, но “Raging Steel” продължава да го прави с френетичното темпо, с което е изсвирена всяка една композиция и нота. Бих оприличил музиката в този албум с торнадо от рифове и сола, които ще ви зашеметят, но след кратко осъзнаване, ще си пуснете диска отначало, за да продължите куфеенето.

MANILLA ROAD – “Open The Gates”, 1985

Ако „абсолютен култ” е изразът, принадлежащ на SAVAGE GRACE, тогава тук трябва да използваме „тотален олдскуул”. Твърде елементарно е да поставяме MANILLA ROAD в категорията „последователи на MANOWAR”, защото Mike Shelton наистина успява да изгради своя собствена, много лична и уникална по атмосфера и внушение религия, чрез музиката си. “Open The Gates” е най-силната му творба, която въпреки ужасяващата продукция и звук, ме кара да настръхвам всеки път когато започне “Astronomica”.

FIFTH ANGEL – “Fifth Angel”, 1986

Ето още една забравена банда, която, признавам си, пренебрегвах дълго време, преди да изслушам от начало до край зяпнал от изумление и поклащащ несъзнателно глава, този албум. Дебютът на FIFTH ANGEL е по-добър от всичко, което издадоха групи като VICIOUS RUMORS и HELSTAR, но не можа да задържи групата в центъра на вниманието на фенове и медии. Последва неуспешен опит за комерсиализиране с втори албум (с един огромен недостатък – смяната на страхотния китарист от дебюта) и…..потъване в най-дълбоките архиви на щатския метъл ъндърграунд. Парчето, което смятам ще ви убеди най-добре в достойнствата на FIFTH ANGEL се казва “Call Out The Warning”.

RISK – “The Reborn”, 1992

Малко ме е яд, че RISK издадоха най-добрия си албум след напускането на моя любимец Thilo Hermann. Това обаче е безспорен факт. Концептуалната творба „The Reborn” е върхът, до който стигнаха в композирането си немските спийд-траш машини RISK. Базиран върху концепцията за падението на човешкия род, „The Reborn” смазва с недостижима класа още от първите aкорди на „Last Warning” – десет минути траш съвършенство. Слушането на този албум ми носи наслада, сравнима единствено с отпиването на първата глътка наливна мътна бира в горещ летен ден. Немската метъл сцена е необятна в разнообразието и таланта, които бликат от всяко кътче на страната, но RISK записват името си със златни букви като една от най-ценните находки след упорито търсене на нещо, което да се отличи сред множеството.

RIGOR MORTIS – “Rigor Mortis”, 1988

За тази група разбрах от един брой на култовото американско списание S.O.D. (разбирай – sounds of death), което имаше специална рубрика за апокрифни албуми, озаглавена „From The Vaults”. Разпадат се след само два албума, но едноименният дебют сее смърт и разруха и до днес. Обложката е мечтата за нашивка на всеки траш фен (еййй – дано си намеря тяхна на тазгодишния Wacken!), а музиката е като едни не-толкова технични и устремени към съвършенството SLAYER. Вокалите са грубоватички, на границата с дета, но това за което гарантирам е непрестанен хедбенгинг в продължение на 41 минути и 7 секунди.

ANGEL WITCH – „Angel Witch”, 1980

Може би запалените фенове на NWOBHM вълната познават тази група, но за мен те си останаха незаслужено в ъндърграунда. Това всъщност беше предизвестена съдба, защото ANGEL WITCH нямаха късмета на IRON MAIDEN да подпишат издателски договор с EMI. А дебютът им в никакъв случай не е по-лош от този на „девиците”, да не кажа по-голяма дума. “Angel Witch” е безпогрешно разпознаваем за времето си албум, който се вписва в духа на NWOBHM, но и носи в себе си част от мистицизма и безнадежността в музиката на BLACK SABBATH. Чуйте “White Witch” и “Free Man” и си правете бързо регистрация в Amazon.com, за да си купите албума. Всеки похарчен лев си заслужава.

WARRIOR – “Fighting For The Earth”, 1985

Последното попадение в тази десятка (която можеше съвсем спокойно да бъде и петнайсетица) е дебютът на WARRIOR, който беше единственият им албум преди да се разпаднат. Е – 13 години по-късно се събраха за няколко албума, последният от които излезе преди 6 години. “Fighting For The Earth” е рафиниран до съвършенство, с кристална продукция мелодичен хеви метъл албум, който звучи непогрешимо по американски. Вокалите на Parramore McCarty и гениално композираните китарни хармонии са това, което прехвърля WARRIOR от категорията на „лесно забравимите” групи в тази на забравените класики. Тази година очакваме нов албум.

0 коментара:

Публикуване на коментар