"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Jörg Michael от STRATOVARIUS

Здрасти, Йорг. Откъде се обаждаш?
- От дома си в Германия.

Мда – това беше логично, хаха! Нека за начало те питам за най-новия ви албум “Polaris”. Според феновете, това е ново начало за STRATOVARIUS. Вие по същия начин ли го виждате или като логичното продължение на едноименния ви албум от 2005-та?
- Не, не го виждам като продължение на този албум, защото “Stratovarius” беше последния албум от ерата с Timo Tolkki. Още повече, че албумът от 2005-та беше доста различен като звучене. Считам новия ни албум като едно изявление от всички настоящи членове в традициите на типичния звук на STRATOVARIUS. Мисля, че “Polaris” звучи като албум, който можеше да издадем след “Infinite”. Новият албум звучи като истински STRATOVARIUS, много по-истински от албума от 2005-та, който въпреки това считам за много добър. Тогава искахме да опитаме нещо по-различно, но сега “Polaris” звучи така, както и феновете и ние самите очакваме да звучи един албум на STRATOVARIUS.

Групата е създадена официално през 84-та. Планирате ли нещо специално по случай 25-годишнината?
- Да ти кажа честно, не сме се замисляли за това. В момента сме на друга вълна. Имаме страшно много нов материал и нов състав на групата. Всъщност планираме да издадем бокссет с редки и неиздавани парчета, но не сме с усещането за група, която трябва да празнува 25-годишен юбилей. Доколкото си спомням, дебютът ни излезе през 89-та и май е по-добре да броим оттам-нататък.

За много фенове е странно, че през 2009-та в групата няма останал нито един член от оригиналния състав на STRATOVARIUS….
- Хахаха! Да, така си е.

Това може ли да бъде проблем за идентичността ви?
- Преди това не беше проблем. В бандата няма оригинален член още от 94-та. Дори Timo Tolkki не беше сред основателите на групата. Освен това, по времето когато групата започва кариерата си, също й липсва идентичност. Timo Tolkki придаде лице на STRATOVARIUS. Не смятам това за проблем. За един толкова дълъг период, групата израства и се променя. Ако питате който и да било по света, кое е лицето на STRATOVARIUS, хората ще отговорят или Timo Tolkki или Timo Kotipelto, а всъщност нито един от двамата не е бил оригинален член.
Добре, Jorg. Нека те питам нещо по-провокативно. Много от вашите критици са на мнение, че STRATOVARIUS е просто един от по-сполучливите клонинги на HELLOWEEN. Какво би им отговорил?
- Мисля, че песните, които без съмнение са повлияни от HELLOWEEN са не повече от 10-15 % от творчеството на групата. Въпреки това, не бих казал, че тези песни са копие на HELLOWEEN, защото похватът на свирене на Timo Tolkki е коренно различен. Мисля, че като цяло музиката ни е много различна от тази на HELLOWEEN и хората, които ни смятат за клонинг, едва ли са ни слушали задълбочено. Необмислено е да се говорят такива неща.

Можеш ли да ни кажеш кой е най-продаваният албум на STRATOVARIUS до момента?
- Доколкото знам, това все още е “Infinite”.

Jorg, използвам шанса да си говоря с теб, за да те питам нещо за миналото. Знаем в колко много групи си свирил, но бих искал да те попитам какви са спомените ти от престоя в легендарните RUNNING WILD? Това е група, която е обичана от феновете в България.
- Последният път когато свирих на живо с RUNNINGG WILD беше по време на европейското турне след “Port Royal” през 89-та. Тогава бях много щастлив, че имам възможността да свиря в една много професионална група. Турнето беше изключително успешно и все още съм благодарен на Rolf Kasparek, за това, че направи от мен истински професионалист. Благодарен съм, че ми даде шанс да покажа какво мога. Преди това имах издадени и други албуми и бях уважаван от много хора, но с RUNNING WILD за първи път имах възможността да работя с много успешна и професионална група. За толкова години, през които съм работил с Rolf Kasparek, не мога да кажа нито една лоша дума за него, въпреки слуховете, че е труден характер. За мен винаги е бил страхотен човек и винаги се е отнасял към мен с уважение. Той е един от най-добрите ритъм китаристи и може би най-добрия рифов китарист, с който съм работил. Тази година, на прощалното шоу на групата на Wacken Open Air имах възможността да го видя за кратко и той беше както винаги супер пич. Има страхотно чувство за хумор. Спомените ми от онези времена са страхотни и трябва да ви кажа, че когато сядаш да изсвириш дори няколко секунди с RUNNING WILD, си длъжен да бъдеш на върха на възможностите си. Това група, която започва шоуто на 100% и го завършва също на 100%. По средата няма нищо по-различно. Радвам се, че съм научил много от тях и съм горд от това, че съм част от историята на RUNNING WILD.

Наистина е страхотно, че казваш всичко това. Добре – има ли някоя група, в която ти лично би искал да свириш някой ден?
- Със сигурност има, но фактът, че свиря със STRATOVARIUS вече 14 години, говори че съм щастлив в тази група. Не свириш някъде 14 години ако не ти харесва. От друга страна, има един изпълнител, една легенда, с която бих искал да свиря – заради музиката и заради шоуто – това е Ozzy Osbourne. Ако имам шанса да свиря с Ozzy дори само на един концерт, това ще е сбъдната мечта за мен.

Пожелаваме ти го! STRATOVARIUS ще свирят в България за първи път на 24-ти януари. Тук имате доста фенове. Какво да очакват от вашия концерт?
- Успяхме да преоткрием себе си. Отново. В състава с Timo Tolkki направихме над 1000 концерта и всички те бяха невероятни. Нормално е феновете да си мислят дали нещата ще бъдат на същото ниво сега. Мога да им кажа, че откакто тръгнахме на турне през месец май, успяхме да възвърнем ентусиазма си от свиренето заедно. Имаме отново волята да оцелеем. Феновете ни могат да очакват тотално раздаване от всички нас на сцената. Правим го от толкова години. България е една от страните, в които по различни причини досега не сме имали възможността да свирим. За нас ще бъде удоволствие да свирим в България за първи път. Няма да свирим само парчета от новия албум, а от цялото творчество на групата – това, което всички очакват. Разбира се, имаме толкова много парчета, че ако ги изсвирим, можем спокойно да направим 4 или 5 часов сет. Това, което мога да обещая е, че ще свирим между 90 минути и 2 часа и се надявам да изпълним всички парчета, които искате да чуете!

0 коментара:

Публикуване на коментар