"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Луди в рая на 17 ноември – една нощ с магията на W.A.S.P.

Много ми е трудно да опиша какво съпреживяхме снощи. Фразата „ако не си бил там, няма как да разбереш” е много вярна. Четвъртото посещение на W.A.S.P. в България и второ в София беше също толкова драматично и емоционално зареждащо, колкото и останалите три. Има нещо, което наистина няма как да се опише в музиката на Блеки и компания, а единствено да се почувства.

Нека започна с организацията на концерта, която беше на европейско ниво. Успяхме да влезем в залата за не повече от 15 минути, след което не само успяхме да се възползваме от гардероба (!!!), но и бяхме изумени от препълнения щанд за мърчандайз. 99% артикулите, които се предлагат в официалния сайт на W.A.S.P. бяха достъпни и за българските фенове. Подгряващите SHEKY & THE BLOODBATH излязоха на сцената точно в 20.00 и забиха много здрав 40-минутен сет, в който присъстваха почти изцяло авторски парчета (смес от блексабатски рифове и класическа хеви метъл структура и припеви), а точка на изпълнението им сложи вечната класика на ZEPPELIN “Whole Lotta Love”.

Имахме време да изтичаме до тоалетната, където отново чакахме само 10-ина минути (!!!), за да заемем титулярно място пред пулта в очакване на повода да сме в зала „Христо Ботев” тази вечер. Още едно положително впечатление направи факта, че залата не беше претъпкана до пръсване и нямаше борба за глътка въздух. Явно този път организаторите бяха решили да постъпят коректно към всички онези, които бяха изкупили всички билети, без да пускат допълнително количество хора. В 21.10 шоуто на W.A.S.P. започна очаквано с “On Your Knees” и “The Real Me” като на незапознатите в детайли с новото шоу на W.A.S.P. беше приятна изненада да видят доста голямата видеостена над сцената. На нея бяха прожектирани класическите 80-тарски видеоклипове паралелно с изпълнението на хитовете на сцената, като синхронът между видеото и живото изпълнение беше изумителен! Заредиха се “L.O.V.E. Machine” и “Wild Child” (по време на които 4000-ната публика изпадна в истерия), “Hellion” и “I Don’t Need No Doctor”, а накъде там бяха изпълнени и две от най-силните парчета в също толкова качествения нов албум на групата – “Crazy” и “Babylon’s Burning” (със страхотно и много въздействащо видео, вървящо на екрана). Тук е моментът да отправя пореден комплимент към организаторите за ПЕРФЕКТНИЯ звук и баланс между вокалите и инструментите. Останалите да си водят записки – така се прави. Кулминацията на вечерта лично за мен дойде с изпълнението на 3 парчета поред от гениалния “The Crimson Idol”. “Arena Of Pleasure”, “Chainsaw Charlie (Murders In The New Morgue)” и абсолютният връх в творчеството на Блеки – “The Idol” докараха част от публиката до сълзи, а всички пееха заедно всяка една дума и нота. Видеоклиповете към парчетата, комбинирани с части от концептуалния филм към албума доведоха тълпата до състояние близко до катарзис. “I save souls. I save them for me” – визитката на C. Charlie е толкова актуална и днес.

“The Headless Children” от сета в Румъния бе заменен в България с “Take Me Up”, което ме зарадва много, а по време на “I Wanna Be Somebody” Блеки още веднъж показа, че с лекота държи в ръката си всяка една публика, като всички се подчинявахме безпрекословно и нескрита симпатия на уникалната харизма на един от най-великите фронтмени в рока.

По време на биса в главите на екзалтираното множество бяха забити и последните 2 нажежени пирона – “Heaven’s Hung In Black” (отново на фона на уникално въздействащо видео, пресъздаващо трагедията на загиналите в Гражданската война на САЩ) и логичният финал – “Blind In Texas”. Поредното признание на Блеки, че най-великия концерт в историята на W.A.S.P. е бил появата им в същата тази зала преди 5 години трогна всички, а фактът, че „пурпурният идол” (с огромно самочувствие, ужасен характер и остър език) се поклони на българската публика след края на шоуто, ни остави с чувството, че сме нещо повече от всички останали (а ми се струва, че българите се чувстват така много рядко).

Вярно е, че преобладаващата част от публиката беше между 25 и 45 години, но не се съмнявам, че както 19-20-годишните, така и 60-годишните са се почувствали също толкова специално, колкото и аз. Със страхотната компания от приятели (благодаря на всички за споделеното изживяване!) се разделихме емоционално изцедени и с всеобщото заключение, че сме невероятни късметлии, че имаме шанса да гледаме подобни изпълнители на живо.

Благодарим ти за поредната сбъдната мечта, Блеки.

0 коментара:

Публикуване на коментар