"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Моята класация за Топ 10 най-велики блек метъл албума

Докато настъпи моментът за специалната "Бруталика" за най-доброто в блек и готик метъла (която ще бъде на 23 декември), ето и поредната ми твърде субективна класация, непретендираща и грам за журналистическа извисеност и безпристрастност...

1. MAYHEM – “The Mysteriis Dom Sathanas”, 1994

Без съмнение най-злокобният и страшен албум в класацията. Имам предвид – наистина страшен. Като започнем от обложката, минем през уникалните пилещи китари на Euronimous и стигнем до безумните и уникални като звучене вокали на Attila Chisar, крайното усещане у слушателя е за сковаващ студ и дяволско присъствие. Леко се притеснявам като си помисля, че MAYHEM наистина трябва да са сключили сделка с дявола за композирането на този адски албум (вокалистът, който е трябвало да пее в албума се самоубива с пушка, басистът Varg Vikernes лежи 14 години в затвора след като пробожда смъртоносно с нож Euronimous…). Интересен факт е, че Attila поставя специалното изискване да записва вокалите си в изцяло тъмна стая, в която освен всичко друго е ужасно студено. Бррррр….И да не забравя – страхотният усет за мелодия е това, което поставя “The Mysteriis Dom Sathanas” пред всички от конкуренцията.

2. EMPEROR – “Anthems To The Welkin At Dusk”, 1997

Вторият пълнокръвен албум на EMPEROR отговаря изцяло на претенциозното име на групата – това е аристократизма в блек метъла, изведен до недостижими висини. Най-прогресарски и разчупено звучащия албум в десетката, “Anthems To The Welkin At Dusk” заявява на целия свят, че този стил крие в себе си много музика и изумява музикалните скептици, които пренебрегват „боядисаните” групи. Винаги съм се изумявал от усещането за безбрежност и пространство, което създават композициите тук. Сякаш е записван на най-високото плато в Норвегия, което е заобиколено от девствени гори и кристални езера. Това е албумът, който IMMORTAL никога не успяха да запишат и който обезсмисли 90% от творчеството на останалите в стила. Ако не вярвате, чуйте “With Strength I Burn”.

3. BURZUM – “Filosofem”, 1996

Много от вас ще се учудят, че избирам точно този албум на BURZUM. За мен “Filosofem” е най-уникалния като звучене от всички албуми, създадени от Varg Vikernes. По-ранните са по-стандартни, а по-късните са твърде „не-блек-метъл”. Паганистичната концепция, която е скрита под много по-плоския сатанински уклон на Varg в раните албуми, намира своето текстово и звуково изражение именно във “Filosofem”.Обърнете внимание и на обложката – още тук става ясно, че този албум на BURZUM няма да е като останалите. Парчета като “Dunkelheit” и “Jesus' Tod” носят в себе си израз на тотална мизантропия и прокоба – не слушайте този диск сами и на тъмно.

4. DARK FUNERAL – “Angelus Exuro Pro Eternus”, 2009

Ако чувствате вратовете си недостатъчно раздвижени, това е вашият албум. В най-новата си безумна тресня, DARK FUNERAL изведоха собствената си музикална формула до съвършенство. Тези мелодии могат да бъдат създадени само от болното съзнание на Lord Ahriman – красиви, моментално запомнящи се, но и ужасяващо диаболични. Текстовите похвати на Emperor Magus Caligula може да са вече безвъзвратно изтъркани, но ако искате блек метъл в най-чистия му вид – като една завършена черна симбиоза между мелодия, умопомрачителна скорост на перкусиите и вокали на ръба на истерията – не търсете повече.


5. DIMMU BORGIR – “Death Cult Armageddon”, 2003

Тази година в Каварна се убедих, че DIMMU BORGIR напълно заслужено са смятани за най-големите в блека днес. Започнали още в началото на 90-те, DIMMU бяха забелязани едва с третия си албум, за да тръгнат озлобено към блек метъл трона, където гордо стоят през 2009-та. “Death Cult Armageddon”, подобно на албум номер 4 в класацията е най-изчистеният и доведен до перфекционизъм вариант на това, което DIMMU BORGIR правят най-добре. Епична атмосфера, бомбастичен, опустошителен саунд, гениално барабанене от многоръкия Nicholas Barker и най-вече: безупречни композиции като “Progenies Of The Great Apocalypse”, “For The World To Dictate Our Death” и “Cataclysm Children” направиха блек метъла конвертируем дори в Щатите, където DIMMU BORGIR се появиха на Ozzfest!!!

6. CRADLE OF FILTH – “Dusk And Her Embrace”, 1996

Може би най-трудно ми беше да избера албумът на CRADLE OF FILTH, който да заеме място в класацията. „Dusk And Her Embrace” надделя заради “Funeral In Carpathia”. Божествена композиция! За много блек фенове, вокалите на Dani Filth са твърде врещящи, но неоспорим факт е, че музиката, която правят англичаните е твърде висока топка за повечето скандинавци. CRADLE също така допринесоха за развитието на сцената с уникалното си сценично шоу, базирано на романтичния вампиризъм от текстовата им концепция, която пък е най-дълбоката и сложна като изказ в стила. Добрата стара Англия се отчита достойно и тук.

7. DISSECTION – “Storm Of The Lights Bane”, 1995

Това е третият албум, заедно с „De Mysteriis Dom Sathanas” и “Filosofem”, който ме плаши. Наистина смятам, че е пропит с дяволска атмосфера, а човекът-група Jon Nödtveidt може би наистина е сключил обет с тъмни сили. Скоро след издаването на албума е обвинен в убийство и лежи в затвора до 2004 година, след което издава още един албум и заявявайки, че е постигнал всичко, което е нужно да направи в служба на сатаната, се самоубива, за да се присъедини към черния си господар в отвъдното. Луд….. но гениален музикант. Мелодиите в “Storm Of The Lights Bane” са най-доброто, на което шведската блек метъл сцена е способна в този момент, а с този албум, DISSECTION се обезсмъртяват вовеки.

8. MARDUK – “Heaven Shall Burn… When We Are Gathered”, 1996

Швеция се доказва като достоен конкурент на западната си съседка именно с този албум на MARDUK. Записан в легендарното Abyss студио, под вещото ръководство на още по-легендарния Peter Tägtgren, “Heaven….” е една от най-безмилостните тресни в тази десетка. Обложката, както и заглавието на албума, са комични, но музиката е много далеч от предизвикването на усмивка. Скоростта е умопомрачителна, а когато ни дават моментна почивка, по-бавните композиции са сякаш с още по-мракобесна атомосфера. Момчетата си вярват и правят това, което искат по крайно убедителен начин вече 18 години. Истински стожери на олдскуул блек метъл сцената.

9. SATYRICON – “Nemesis Divina”, 1996

Хмммм…. май 96-та се оказва доста силна година за блека. Норвегия се отчита с най-съвършения и true блек метъл албум от едни от пионерите на стила – SATYRICON. Помните онзи клип към “Mother North” със страхотната гола мацка нали? Мда…. нямаше как да не изгледаме цялото парче, хаха! Сериозно – “Nemesis Divina” е музикалният еквивалент на Рагнарок, представящ ни апокалипсиса като една романтична обреченост, но и като триумф на северния викингски дух. SATYRICON през 2009-та вече са мейнстрийм и продават почти колкото DIMMU BORGIR, но едва ли някога ще се доближат до класата на този албум.

10. NECROPHOBIC – “Darkside”, 1997

Доста се колебах дали да включа NECROPHOBIC в блек метъл класацията. Да – има много шведски дет в музиката им, но имайки предвид сатанинските текстове и пилещите китари, ми се струва, че не бъркам. Въпреки страшно силният им албум от тази година, се запалих по групата с “Darkside”. Винаги съм смятал NECROPHOBIC за най-умелата комбинация от злобните мелодии на MAYHEM, олдскуул траш агресията на SLAYER и онези неповторими шведски „ръждясали” китари. В този албум има от всичко това и все пак, над всичко стои индивидуалността на групата. За съжаление, NECROPHOBIC (може би и WATAIN) останаха единствените достойни да продължат музикалния завет на DISSECTION.

0 коментара:

Публикуване на коментар