"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Адската „оратория” на DIMMU BORGIR в Каварна – 15 август, 2009

Много е далече тази Каварна!!!! Но в крайна сметка, 16-те часа път дотам и обратно си заслужаваха все един километър. Все пак не се поколебахме и за момент дали да посетим първият концерт в България на блек метъл банда номер 1 в момента. Поздравления за организаторите, които поеха риска да поканят DIMMU BORGIR, въпреки доста солидният им хонорар и факта, че по всяка вероятност са на загуба от събитието.

В 18.00 вече бяхме заседнали с компанията през стадиона и започнахме да правим констатации за вялия интерес от страна на радикалната част от метъл феновете. Оказа се, че безспорно най-желаната в България есктремна група е в състояние да привлече не повече от 2000 души публика. Към 20.30, на сцената излязоха SERPENTINE CREATION, които би трябвало да познавате от гостуването им в „Бруталика”. Момчетата забиха доста кадърно и явно си проличаха часовете, прекарани в репетиции. Стилът: блек метъл без особена оригиналност, но изпълнен с много ентусиазъм. THE REVENGE PROJECT, както обикновено, изпълниха високите ни очаквания и затвърдиха впечатлението ми, че са най-професионалната банда на живо от родната ни екстремна сцена. Момчетата наблегнаха на последният си албум и след 20-ина минути отстъпиха сцената за последния съпорт за вечерта – KOROZY. Гани и компания ми напомниха за страхония си албум “From The Cradle To The Grave” с вълшебната композиция “Tsar Samuil’s Endless Night”, като, разбира се, зарадваха феновете с яки резачки и от другите си албуми. Лидерите на родната блек сцена забиха с много настроение (явно Гани беше щастлив, че този път не скъса струна, хаха).

Точно в 22.20 на сцената се появиха титаните DIMMU BORGIR. Shagrath, Silenoz, Galder, ICS Vortex, Mustis и Daray демонстрираха нагледно какво означава думата „професионализъм”. С целият ми респект към трите български групи преди това, DIMMU BORGIR бяха като от друга вселена. На фона на СМАЗВАЩ и кристален звук (поредни поздравления за огранизаторите), норвежците не оставиха грам съмнение у никого защо именно те са най-голямата блек банда в момента. Без да съм сигурен в последователността на парчетата, “Spellbound (By The Devil)”, “Allegiance”, “Mourning Palace”, “IndoctriNation”, “Puritania”, “The Serpentine Offering”, убийствено изпълнената на живо “Kings Of The Carnival Creation” и сложилата точка на това уникално шоу “Progenies Of The Great Apocalypse” бяха само няколко от класиките, които докараха до делириум тези, които не направиха грешката да бъдат на концерта в Бургас по същото време. Блек метъл апокалипсисът на скандинавците продължи точно час и 15 минути. DIMMU BORGIR са мразени от мнозина фенове, определящи себе си като „true black metal”, с единственият аргумент, че са се комерсиализирали. Фактът е, че група, която е ТОЛКОВА добра в това, което прави, неминуемо трябва да успее, при наличието на малко късмет и ръката, която Nuclear Blast им подадоха в точния момент от кариерата. Какво по-изразително засвидетелстване на принадлежността към стила от мъртвешкия грим и десетките шипове и патрондаши, с които бяха екипирани всички до един? Shagrath благодари многократно на феновете, казвайки, че е много приятно да бъдеш норвежец в България тази вечер (едно норвежко знаме се вееше през цялото време точно пред него) и обеща групата да се завърне тук след като издадат новия си албум, насрочен за 2010-та.

Ще запомним датата 15-ти август – тръгнахме си от Каварна с чувство на удовлетвореност, че видяхме още една легенда и изпълнихме още една мечта. Вярвам, че DIMMU BORGIR са убедили всички родни промоутъри, че дори най-свирепия контингент от метъл феновете заслужава да вижда своите любими групи. Става все по-хубаво да си метъл фен в България, а кой можеше да го повярва преди 7-8 години?

0 коментара:

Публикуване на коментар