"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Интервю с Tom Angelripper от SODOM

Здрасти, Том. Радвам се, че мога да си говоря с теб за първи път. Готвиш ли се шоуто в България?
- Да, разбира се.

Българските фенове винаги са били много сантиментално настроени към SODOM. Това може е би е най-популярната немска банда тук след HELLOWEEN и SCORPIONS. Как се чувстваш когато си в София?
- Винаги се чувствам сякаш се завръщам у дома. През 91-ва SODOM беше първата метъл група, която имаше шанса да свири в България. Винаги обичаме да свирим извън Германия, защото траш сцената е много сплотена. Знам, че ще ни чакат толкова много приятели, е бих идвал всяка година ако е възможно.

Последният ви студиен албум с нов материал излезе през 2006-та. Кога да очакваме нов албум от SODOM?
- Надявам се да е тази година, защото в момента имаме малко проблеми с издателската ни компания. Знаеш ли – SODOM може да издава нов албум всяка година, но всичко е бизнес. Трябва да изчакаме позволение от лейбъла да направим нов албум. Това, което искам да издам е втората част на DVD-то ни, защото феновете наистина я чакат, но в момента нещата са малко сложни и не можем да направим това, което искаме. В момента репетираме и пишем нови парчета. Имаме много нов материал за следващия албум и ако стиковаме нещата с издателите, можем да го издадем до края на годината.

Промоутърите, които канят SODOM в България – Art BG – планират специално дарк денс шоу с готик танцьорки. Знаеш ли за това, хаха?
- Хаха, да, чук за това и мисля че ще е забавно. Въпреки, че не сме готик група, мисля, че ще има такива фенове в залата и аз нямам нищо против. Ние ще направим нашето си шоу и това е най-важното за мен.

Том, какво мислиш за този пакет SODOM плюс GRAVE DIGGER? Знам, че наскоро GRAVE DIGGER свириха преди вас на един фестивал, а сега, за това ексклузивно шоу в България, вие ще бъдете преди тях…
- Няма значение за мен. GRAVE DIGGER са ми много добри, лични приятели. Не ме интересува кой какво ще свири или коя група ще свири първа и коя втора. Мисля, че комбинацията от двете групи е много добра въпреки че не всички фенове на SODOM харесват GRAVE DIGGER и обратното. В крайна сметка ще се получи добър метъл фестивал. Без значение дали ще сме хедлайнери, важното е да си изкараме добре и да направим добро шоу.

Исках да те попитам нещо по повод едно скорошно мое интервю с Schmier от DESTRUCTION. На въпроса ми дали се планира отново такова култово турне на SODOM, KREATOR и DESTRUCTION, той ми каза че е имало напреднали преговори за съвместно турне на трите групи в Щатите, но в последния момент SODOM са искали много голям хонорар и нещата са пропаднали. Каква е твоята гледна точка по въпроса?
- Това не е съвсем така. Турне в Щатите е нещо по-особено. Знам, че KREATOR и DESTRUCTION често концертират там, за разлика от нас, но сега хората искат и чакат SODOM. Не искам да сме хедлайнери на турнето, но искам да има с какво да се върна вкъщи при жена ми и децата ми. Не правя това само заради парите, но все пак имам нужда от приходи, още повече когато знам, че хората там наистина искат да видят SODOM. Всеки иска да изкара някакви пари, в това число и Schmier. Той никога няма да направи турне просто ей така – за чест и слава. Трябва да е ясно, че трябва да платя на музикантите, на екипа и т. н. Не ми пука. Това си е моето мнение по въпроса и той трябва да го уважава. Ако не уважава това и ако не уважава SODOM, които между другото са по-големи от DESTRUCTION, тогава нека си прави турнетата сам. Идеята за съвместно турне на трите групи е страхотна. Мисля обаче, че и Mille не е много навит, защото KREATOR сега тръгват на турне в Щатите с EXODUS. Schmier понякога говори глупости за SODOM и това не ми харесва. Добър приятел ми е – познавам го от 25 години, но мисля че заслужавам повече уважение.

Не съм имал за цел да те противопоставям със Schmier, просто исках да чуя и твоята гледна точка, защото така е редно.
- Ами да – това мисля. Нямам лични проблеми със Schmier – приятели сме и често си пием бирата заедно, но той не разбира, че бизнесът понякога е доста сложно нещо. Тук са замесени 3 групи, 3 различно букинг агенции и 3 различни издателски компании. Ние искаме да направим турне в Щатите в края на годината и знам, че то ще е успешно, защото сме там много рядко. Когато правиш турне в Щатите всяка, година, на хората им писва и спират да ходят по концертите.

Том, знаеш ли, че един ден преди вашето шоу, в София ще свирят SEPULTURA, а на следващия ден има концерт на KREATOR?
- Да, чух за това. В една и съща зала ли ще сме? Един промоутър ли ги прави?

Не – на 3 различни места и организаторите са различни.
- Е, това е тъпо. Защо никога не е възможно промоутърите да работят заедно и не направят по-голям концерт, с големи сцени на един голям фестивал?

В интерес на истината имаше такава идея, но по една или друга причина, не се осъществи.
- Нещата все опират до бизнеса и това не винаги ми харесва. Можеше да стане зверски фестивал. Въобще не ме интересува кой ще е хедлайнер – нека да са KREATOR, няма проблеми. Хората ще харесат всички групи. Същото е и в Германия – тук има толкова много промоутъри всеки си прави неговия собствен фестивал. Ако беше един голям фестивал, феновете щяха да платят една обща цена и да видят всички групи накуп. Феновете нямат толкова много пари, че да отидат на всички концерти. Жалко, мислех си, че SODOM и KREATOR ще сме на една сцена и шоуто се прави от един и същ промоутър.

Защо трашът отново е толкова популярен?
- Защото трашът е най-чистата форма на хеви метъл. Когато започнахме да слушаме тази музика, харесвахме най-тежките групи. Метълът трябва да е агресивен и понякога ми липсва революцията в звученето на групите. Например NIGHTWISH, въпреки че е добра група, нямат нищо общо с метъла. Метълът идва от 80-те и групи като SODOM, SLAYER или VENOM носят това чувство. Именноо трашът е най-изчистената форма на хеви метъл, която идва още от 80-те – никакви клавири или електроники и такива простотии. Това е самата идея да си хеви метъл – да свириш агресивно и да правиш мощна музика. Когато бях в училище, всички мразеха метъла и аз бях единственият, който слушаше такава музика. Сега всички слушат метъл.

Организаторите са планирали и парти със SODOM в деня преди концерта. Мислиш ли, че е нормално групи с такъв легендарен статус да бъдат толкова близо до феновете или трябва да съществува дистанция между музикантите и феновете?
- Единственото, с което не съм съгласен е ако се купонясва непосредствено преди шоуто. В SODOM винаги сме били отворени към феновете ни. Затова сме и толкова популярни, защото сме фенове на музиката преди всичко друго. Винаги сме се стремели да контактуваме с феновете, да раздваме автографи, да пием бира с тях. Не сме рок звезди и винаги съм се дразнил когато някоя група слезе от турбуса, качи на на сцената, свири и след това си тръгва веднага към вкъщи, без да даде нито един автограф. От наша страна няма никакви проблеми за това и го чакам с нетърпение.

Смятаме да те поканим, теб и останалите от SODOM в радио Z-Rock, за интервю на живо, в деня преди шоуто. Какво могат да очакват феновете?
- Мисля, че интервю на живо по радиото е много добър начин да се рекламира един концерт. Абсолютно съм навит, макар че все още нямам конкретна представа какво точно се очаква от нас след като пристигнем в София, хаха! Но със сигурност ще се видим още в петъка преди концерта в Z-Rock!

Стоян Цонев
Радио Z-Rock

0 коментара:

Публикуване на коментар