"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

Концертът на HAMMERFALL, SABATON и BLOODBOUND в София

Перфектният начин да завършиш досадната работна седмица – класическо хеви с много мелодия и чудесни сола от три чудесни шведски групи – HAMMERFALL, SABATON и BLOODBOUND. Нямаше как – трябваше да се пийнат няколко бири с приятели преди да се внедрим в тълпата пред залата в 19.15 и.... да си останем там още доста време. Не знам защо пак стана така. Уникално бавно пропускане на публиката, което, за огромно мое съжаление, доведе до това, че пропуснах BLOODBOUND, а те бяха от основен интерес за мен. Жалко. Приятно впечатление направи факта, че имаше мърчандайз и на трите групи, на поносими цени, а BLOODBOUND дори предлагаха за продажба все още неиздадения официално нов албум “Tabula Rasa”. Митко Риков от списание „Про-Рок” ме ядоса, докладвайки, че бандата е забила страхотно и най-сетне се настанихме на прилична височина на трубуните, откъдето гледката и звука бяха оптимални.

Към 20.15 на сцената излязоха SABATON – тъкмо навреме, тъй като почти цялата публика вече бе успяла да влезе в залата. Абсолютен фурор. Така бих определил гостуването на мелодичната епик хеви група, с песни изключително на военна тематика. Лично мое мнение е, че ако търсите качествена кръстоска между MANOWAR и NIGHTWISH – това е вашата група. “Ghost Division”, Attero Dominatus”, “Art Of War”, “Primo Victoria” разтърсиха залата, която буквално избухна от възторг. По-радушен и екзалтирен прием на чужда група, свиреща в зала, не съм виждал досега! Явно и SABATON не бяха свирили пред подобна публика, защото умряха от кеф и благодаряха през 3 минути. Очакванията, че SABATON предизвикват у българските фенове не по-малък интерес от хедланърите, се оправадаха напълно и този концерт се оказа грандиозен успех, що се отнася до посещаемост, реакция на публиката и сценично шоу. Разликата с концерта на KREATOR в същата зала преди 2 месеца беше потресаваща....

В 21.45, след кратки приготовления, сценичния декор се разкри в пълния си блясък, за появата на HAMMERFALL, които забиха “Punish And Enslave” от последния си албум “No Sacrifice, No Victory”. Рифовете започнаха да „режат” по един така характерен олдскуул начин, в пълен контраст с по-достъпния клавирен звук на SABATON. Изявявайки се като истински хедлайнъри на това турне, HAMMERFALL бяха приготвили красиви декори, съчетани с ценично поведение и професионализъм от всички музиканти, говорещи за добре смазана машина и навръх всичко това – перфектното вокално изпълнение на Joachim Cans. Заредиха се стари и по-нови класики – „Crimson Thunder”, “Legion”, “Natural High”, “Heeding The Call” (тук публиката озверя), “Any Means Necessary”, “Renegade” (тук озверя на квадрат)… Публиката прие с отворени обятия HAMMERFALL, които напълниха душите ни с качествен класически метъл, много настроение и позитивно послание. Имаше интересна светлинни ефекти, страхотни китарни и барабанни сола, майтапи на Cans с публиката и колегите си.

Поздравления за организаторите от ABV Pro, които успяха да докарат тук такъв силен пакет от групи и да оставят още един незабравим спомен в родните фенове, които вече не ходят по всички концерти, а в този преситен пазар на 2009 година, избират най-качественото. Какво по-силно доказателство за успеха на един концерт от препълнената зала „Универсиада” вечерта на 10 април?

0 коментара:

Публикуване на коментар