"They shall not grow old
As we that are left grow old
Age shall not weary them
Nor the years condemn.
At the going down of the sun
And in the morning
We will remember them."

Bolt Thrower - "...For Victory"

Защото светът... е брутален!

AMORPHIS – “Skyforger”

Трябваше ми само едно слушане, за да разбера, че Amorphis отново не изненадват. В добрия смисъл на израза. Безпрекословните лидери на финландската екстремна сцена издават новия си албум “Skyforger”, който е поредната комбинация от чудесни парчета и невероятна обложка.

Ако някой от вас все още асоциира Amorphis със звученето на “Tales From The Thousand Lakes”, то трябва да спомена, че през 2009-та финландците са много по-мелодични, по-„рафинирани” като звучене, с много по-малко ревящи включвания на вокалите и като цяло ….някак по-предсказуеми. Всъщност ето това е единственият минус и на този и на предишният албум: предсказуемостта. Без в никакъв случай да е скучен албум, “Skyforger” предлага 10 много приятни за слушане композиции, които обаче са композирани без изключение по една и съща формула. А това означава, че дори само след 1-2 слушания вече няма какво ново да откриеш. Липсва тръпката.

Все пак, фактът си остава, че това което правят Amorphis днес, е недостижимо като класа за повечето групи в стила. Чуйте “Skyforger” защото си заслужава, а освен това съм сигурен, че не всеки е мрънкалник като мен :)

7.5/10

0 коментара:

Публикуване на коментар